Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

PODCAST | Afscheid Eelco Eerenberg: €˜Vertrek is verlies voor Enschede €™

444689 eelcoerenberg

Eelco Eerenberg kreeg maandag bij zijn afscheid als wethouder de Enschede-penning uitgereikt voor z'n verdiensten. "Hij heeft veel betekend."

Teun Staal & Wilco Louwes & Laura Ratering | Tubantia/1Twente

De naar Utrecht vertrekkende bestuurder wordt alom geprezen. Binnen, maar ook buiten de politiek is er waardering voor zijn werk. Een aantal reacties uit het veld.

Nicole Workel, bestuurslid Winkelhart-Enschede: Geen mens is onvervangbaar, ook Eelco Eerenberg niet, maar we betreuren zijn vertrek. In het verleden zijn weleens wethouders vertrokken waarbij je de schouders ophaalde en dacht: zo groot is het verlies niet voor de stad. Dat geldt niet voor Eelco. Hij heeft veel betekend voor de binnenstad. Ik weet nog dat hij een paar jaar geleden zei dat Enschede het pretpark van het oosten moest worden. Dat was zijn boodschap: de binnenstad moet aantrekkelijk zijn om te bezoeken.

Zijn instelling dat Enschede trots moet zijn op de stad is overgenomen door ondernemers. Dat was wel een beetje een leerproces. Maar als ondernemers stralen we dat nu ook uit. We waarderen zijn grote betrokkenheid. Hij was praktisch altijd van de partij bij het binnenstadsoverleg en voor ons altijd goed bereikbaar. Als er wat speelde, dacht hij met ons mee over een oplossing.

Wouter Nijland, bewoner Getfertplein waar veel te doen was over een speelvoorziening: Er speelde natuurlijk best veel rondom de speelplek in onze straat en na enig aandringen is Eelco Eerenberg zelf op bezoek geweest om ons verhaal aan te horen en in gesprek te gaan over de kwestie. Dat de uitkomst van de gesprekken en zijn inzet niet voor alle partijen als positief werd beschouwd, daar kan hij zelf niks aan doen. We hebben het gewaardeerd dat hij heeft aangevoeld dat hier iets speciaals speelde.

Er is ook het nodige gedaan om de boel vlot te trekken, met veel informatiebijeenkomsten. Zijn inzet en betrokkenheid zijn door alle partijen wel gevoeld en gewaardeerd. Uiteraard heeft hij te maken met meerdere kampen en moet hij het politiek gezien ook allemaal zien te plooien, maar we hopen dat hij in Utrecht ook die binding met de inwoners tot stand weet te brengen.

Erwin Versteeg, gemeenteraadslid Groep Versteeg: Dit is een mooie stap die ik Eelco oprecht gun. Eerenberg is een gedreven wethouder met kennis en visie, zijn vertrek is een gemis voor Enschede. Dat wil niet zeggen dat hij alleen goede dingen heeft gedaan. Als ik lees dat mensen vinden dat hij de financiën van Enschede beter achterlaat dan dat hij ze bij zijn aantreden aantrof, dan zet ik daar vraagtekens bij. Dat is onzin.

Enschede heeft een maximale greep uit de reserves moeten doen en voor een vermogen aan bedrijfsgrond afgeboekt. Ik zie ook dat het vliegveld alleen maar bakken met geld kost. Dat verwijt ik Eerenberg niet specifiek, het is het gevolg van de keuzes in de laatste collegeperiodes.

Anne Wil Lucas, gebiedsdirecteur Kennispark Twente: Ik vind het jammer dat hij vertrekt, want Eelco heeft veel bijgedragen aan de visie-ontwikkeling voor Kennispark Twente. Ik had hem er ook graag bij gehad nu het op de uitvoering aankomt. We weten wat we willen, om Kennispark de plek te laten blijven waar wetenschap omgezet wordt in banen, maar de komende jaren moeten we het waarmaken. Ik hoop dat hij over een aantal jaren terugkomt op Kennispark en de campus treft die hij voor ogen heeft gehad.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga/hetoog.nl
Een vertrek met een dubbel gevoel . Beluister de podcast hieronder.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.