Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Boerenblokkade A35: €œWij staan hier liever ook niet. €

444958 DSCF5399 Version 2

De A35 is een belangrijk deel van de dag zo goed als afgesloten geweest. Boze boeren blokkeerden met hun trekkers beide kanten van de Enschedese grenssnelweg. Met dubbele gevoelens. We begrijpen heel goed dat dit overlast veroorzaakt, maar de maat is echt vol.

Ernst Bergboer | 1Twente

Het protest begon rond de klok van negenen. Boeren vanuit de wijde omtrek reageerden op een spontane oproep tot actie van gisteravond, ondanks het mondelinge akkoord tussen met ministerie van Landbouw en het Landbouw Collectief. Verschillende protesterende boeren vandaag uitten hun twijfel over de status van dat akkoord. Enkelen spraken van de noodzaak om zelf tot actie over te gaan, nu het Landbouw Collectief zich in een halfbakken afspraak met het ministerie veel te makkelijk laat afschepen. Het zit de boeren hoog, zoals ook wel blijkt uit de bereidheid tot actie. Bij de blokkade onder het viaduct van de Zuiderval vandaag waren ruim tweehonderd trekkers betrokken.

De maat vol
We hebben jaar na jaar keurig netjes regel op regel opgevolgd en uitgevoerd, maar de maat is vol, verwoord een van de actievoerende boeren het. De boeren hebben er niet alleen genoeg van, het kà n ook niet meer, is de reactie van velen van hen. Alle rek is er uit. Ondanks de opgestelde barbecues, de al toeterend steun betuigende vrachtwagens die aan de andere zijde voorbijschuiven en de lachende gezichten, is de sfeer onderhuids allesbehalve vrolijk.

Ik zit tot aan mijn nek in de problemen. Financieel, zo vertelt een boer uit Vroomshoop. Eerst investeren in een stal voor jongvee: er moest meer melk geproduceerd worden, anders kon het er niet uit, volgens de bank. Met de stikstofregels moest ik weer inkrimpen. Dat jongvee staat nu bij de buurman, mijn stal staat leeg. En wat is het volgende? Zijn dochter kijkt ondertussen naar hem op, een petje op het hoofd met Boer, een prachtvak . Haar vader heeft vijf kinderen, zij is de jongste: Maar ik zeg tegen hen dat ze alles mogen worden, maar geen boer, alsjeblieft. De collega-boer die naast hem staat vertelt een nog veel schrijnender verhaal. Over twee buren - beiden boer - die zich in de afgelopen jaren van het leven hebben beroofd, gek en wanhopig geworden, niet alleen van een stapeling van regels maar ook van zwalkend beleid.

Vertrouwen is weg
Los van de vraag naar noodzaak en exacte feiten, in alle gesprekjes met protesterende boeren vandaag blijkt een ding overduidelijk: het ontbreekt aan duidelijkheid en vertrouwen. Wij willen echt wel. We zien dat het moet, zeggen velen. En we hebben al heel veel gedaan om onze bedrijfsvoering duurzamer te maken. De uitstoot per liter melk is in Nederland het laagst van heel Europa. De grens is bereikt. Het kan niet alleen van ons komen. Een andere boer verwoordt het zo: Geef ons een stip op de horizon, iets waar we in de komende jaren samen naar toe kunnen werken. Maar hou op met die steeds weer veranderende regelgeving. Dat maakt de hele sector kapot.

Wat knelt zijn vooral de financiële consequenties, zo zeggen vrijwel alle deelnemers aan de blokkade. Boeren zien inkomsten slinken en investeringen stijgen, investeringen waaraan bovendien geen einde lijkt te komen. Op de vraag of voedselprijzen te laag zijn reageren de meesten dat vooral de tussenhandel hen een doorn in het oog is. De consument hoeft niet meer te betalen, wat ons betreft. Het zijn vooral de grote voedselproducenten en de supermarkten, waar niet naar kwaliteit wordt gekeken maar wel grote winsten worden opgestreken. Wij hoeven niet rijk te worden, maar we willen wel een normale boterham kunnen verdienen. Dat lukt niet meer en daarom staan we hier.

Ik ben er vandaag, maar ik hoop dat ik hier nooit weer hoef te staan, verzucht er een. Collega s om hem heen knikken. Aansluitend op een toespraak van Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede, zoeken de actievoerders rond een uur of half drie hun trekkers weer op en wordt de blokkade opgeheven. Nadat de weg is schoongeveegd, geven agenten de rijbanen weer vrij. Het protest is voorbij. De echo ervan zal nog wel even doorklinken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.