Enschede
Hengelo

Caritas De Goede Herder ondersteunt zorgmedewerkers met 61 krentenwegges

De caritasinstelling van de Hengelose parochie De Goede Herder kon het afgelopen jaar haar geld haast niet kwijt, omdat ze in het coronajaar nauwelijks werd ingeschakeld voor noodhulp. Daarom bedacht de instelling een andere actie om het geld te besteden: Alle 61 afdelingen van van Hengelose verpleeghuizen krijgen een krentenwegge van 75 centimeter met roomboter. Dat spreekt.

Caritas

Ben Boksebeld is voorzitter van de al 100 jaar oude caritasvereniging van de Goede Herder. Caritasverenigingen in de katholieke kerk houden zich bezig met het verstrekken van noodhulp aan mensen die bij de reguliere kanalen niet of nog niet terecht kunnen. “We proberen ook initiatieven te bevorderen dat mensen naar elkaar omzien”, vertelt Boksebeld.

Tandenborstel

“Ik was zelf hulpverlener en kreeg te maken met een vrouw die met haar kindjes in de vrouwenopvang zat. Ze had nog geen tandenborstel. Op dat soort momenten kan de caritas vlot iets regelen. Hulpverleners hebben ons om de een of andere reden het afgelopen jaar slecht kunnen vinden”, merkt Boksebeld.

Vrije tijd

Hij is behalve voorzitter van de caritas ook nog eens professioneel onderzoeker naar armoede en geeft daarover les bij Saxion in Enschede.

“Tja, dat die ik ook nog eens in m’n vrije tijd. Dat komt door m’n ontzettende betrokkenheid. Ik ontmoette ooit eens een vrouw die in een heel vervelende situatie terecht was gekomen. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Goede Herder en die heeft de vrouw verder geholpen. Een tijdje later belde de pastor. We hebben een voorzitter nodig, zei hij. Ik moest wat terugdoen, vond ik.”

Dubbeltjes en kwartjes

Hij vindt het niet meer dan logisch dat nu er wat geld over is, omdat er nauwelijks aanvragen voor noodhulp zijn binnengekomen dat even een andere groep een steuntje in de rug wordt gegeven.

“De gelovigen hebben 100 jaar lang met dubbeltjes en kwartjes ons werk ondersteund, Al dat geld is een caritasfonds van de katholieke kerk gestort en elk jaar krijgen we daaruit een bedrag dat we kunnen besteden. Daarnaast zijn er nog de collectes.”

Besloten is de zorgmedewerkers op krentenwegge te trakteren. “Daarvoor hebben we twee overwegingen. We wilden zelf bekender worden en de actie past bij het bevorderen van sociale samenhang.

Als er een groep is die steun kan gebruiken dan zijn dat de zorgmedewerkers. We spreken namens de parochie ons waardering uit voor de mensen die de kwetsbaren helpen.”

De wegges worden net voor Pinksteren, op vrijdag en zaterdag, uitgedeeld.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.