Hengelo

Stiefcoach helpt vastlopende gezinnen weer op weg

Zaterdag 15 mei is de jaarlijkse Internationale Dag van het Gezin. Een dag om stil te staan bij het belang van een hecht gezin. Steeds vaker zijn gezinnen in Nederland samengesteld van aard: twee partners die na een scheiding allebei kinderen meenemen en er het beste van proberen te maken. Soms gaat dat goed, soms minder. Voor die ‘mindere gevallen’ zijn er stiefcoaches. Leonie Kappert uit Hengelo is Twente’s eerste. Vrijdag 14 mei was ze te gast bij 1Twente Vandaag.

Ervaringsdeskundig

“Waar ik begin als mijn hulp wordt ingeroepen? Bij de ouders. Zijn vormen het fundament van het gezin. Als het tussen hen goed zit, gaat het met de kinderen vaak ook fijn.” Leonie Kappert weet waarover ze het heeft. Ze is niet alleen een van de twintig Nederlandse stiefcoaches - en de enige in Twente -, ze is ook nog eens ervaringsdeskundig. Da’s een voorwaarde als je je als coach wilt inzetten voor samengestelde gezinnen via de landelijke organisatie stiefgoed.

Botsende culturen

Kappert heeft een opleiding gevolgd bij Stiefgoed.nl. Ze legt uit: “Nu kan ik andere gezinnen helpen met de uitdagingen waar ik vroeger ook mee te maken had. Een voorbeeld? Laatst kwam er een vrouw bij mij die door alle toestanden in haar nieuwe gezin heel moe was. Het stel stond zelfs op het punt weer uit elkaar te gaan. Vaak heeft het te maken met botsende culturen. Ze maken ruzie over dingen die zich afspelen boven de waterlijn, maar vrijwel altijd liggen er zaken ónder die waterlijn aan ten grondslag.”

icon_main_quote_red_glyph

"Vaak heeft het te maken met botsende culturen. Ze maken ruzie over dingen die zich afspelen boven de waterlijn, maar vrijwel altijd liggen er zaken ónder die waterlijn aan ten grondslag."

Leonie Kappert, stiefcoach

Bloedband

“Vaak hoor ik ook dat de een zich niet begrepen voelt door de ander. Stel, de vrouw heeft zelf kinderen en de man niet. Dan kan de man zich buitengesloten voelen. Immers, zij voelt een onvoorwaardelijke liefde voor de kinderen, hij een voorwaardelijke. Hij begrijpt die bloedband niet. Daarover gaan we dan in gesprek.”

Drukker na de kerstdagen

Of het nu drukker is dan vóór corona bij de Nederlandse stiefcoaches kan Kappert niet zeggen, eenvoudigweg omdat ze nog geen jaar bezig is: “Wel merkte ik na de kerstdagen en de jaarwisseling een grotere vraag. Mensen hebben dan langere tijd bij elkaar op de lip gezeten. Ik vermoed tenminste dat het daarmee te maken heeft.”

icon_main_info_white_glyph

Contact

Mensen die vragen hebben of de hulp van Leonie Kappert willen inschakelen, kunnen zich wenden tot haar via stiefgoed.nl/locaties/hengelo of ze kunnen bellen: tel. 085 130 44 70

Drie tips van Leonie

In z’n algemeenheid heeft de Hengelose een aantal tips voor ouders met een samengesteld gezin: “Zorg er ten eerste voor dat het tussen de stiefouders goed zit. Sluit daarnaast niet de ex-familie buiten; zorg dat de opa’s en oma’s van de kant van de ex er ook bij betrokken blijven en wees je tenslotte bewust van het verschil tussen voorwaardelijke en onvoorwaardelijke liefde.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.