Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Hoofdverdachte Dejan A. komt met een verklaring over de viervoudige moord in Enschede

446624 leeuwenhoekstraat

Verdachte Dejan A. zal nog deze maand een verklaring bij de politie afleggen over zijn rol bij de viervoudige moord 2018 in Enschede. Dat zei zijn advocaat Roy van der Wal dinsdag tegenover de rechtbank in Almelo. Op de inhoud van de verklaring wil hij niet vooruitlopen.

Tubantia | Frank Timmers

Het strafproces rond de grootste moordpartij uit de Twentse misdaadgeschiedenis nadert zijn einde. Tot nog toe beriepen alle verdachten zich op hun zwijgrecht, maar nu lijkt daarin verandering te komen. Dejan A. (32) doorbreekt het zwijgen.

In de growshop op de hoek van de Van Leeuwenhoekstraat en de Snelliusstraat in Enschede werden op dinsdag 13 november 2018 vier stoffelijke overschotten gevonden. Naast eigenaar Tuan Nguyen (43) bleken Artur Sargsyan (34), Maijkel Akfidan (27) en Max Klaassen (62) te zijn doodgeschoten.

Wapens
Op maandag 26 november werden de Hengeloërs Camil A. (57) en zijn zoon Dejan (32) gearresteerd. Een dag later werd zoon Denis (30) opgepakt. Ook volgden er arrestaties van een vader en zoon uit het zuiden van het land die in wapens handelen en een vrouw uit Breda die Dejan met dat tweetal in contact zou hebben gebracht.

Gisteren konden advocaten nog onderzoekswensen indienen. Ze vroegen om meer getuigen te kunnen horen, allemaal vanuit het idee dat er misschien nog mensen vrij rondlopen die een aandeel hebben in de moordpartij. Advocaat Van der Wal benadrukte opnieuw dat er DNA sporen van onbekenden en van één van de slachtoffers op de in de growshop gevonden hulzen zaten. Hij wil over de betekenis daarvan meer weten.

Undercoveragenten
Advocaat Yehudi Moszkowicz maakte opnieuw een punt van het inzetten van undercoveragenten die zijn cliënte Zizi W. (39) uit Breda uithoorden over hoe zij voor Dejan A. bemiddelde voor een wapen. Hij stelt dat ze werd geïntimideerd, dat de inzet onrechtmatig was en dat de informatie uit deze ontmoeting van het bewijs moet worden uitgesloten. Op vragen van hem verklaarde het Openbaar Ministerie dat het gesprek in haar woning niet is opgenomen, maar dat mensen van het team Werken onder Dekmantal wel mee konden luisteren. Moszkowicz wil daarvan verklaringen zwart op wit.

De rechtbank wees het verzoek af om de undercoveragenten te mogen horen. Dat gold ook voor de wens om de voorlopige hechtenis van Zizi W. op te heffen. Een handvol andere getuigen wordt nog wel opgeroepen zodat de advocaten ze kunnen horen.

De advocaten van de andere hoofdverdachten van de familie A. konden niet zeggen of ook hun cliënten verklaringen gaan afleggen. 31 januari is de volgende zitting. In april volgt de inhoudelijke behandeling.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen / DTCT.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.