Enschede

Enschede-spelden voor ‘helden’ voor Lisette, Gerard, José en Albert

Lisette Meijer, Gerard Oude Vrielink en het echtpaar José en Albert de Bruijn kregen gisteravond de Enschede-speld uitgereikt.

446642 enschede spelden
Bert Hellegers | Tubantia

Het is inmiddels een traditie tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsbijeenkomst: de huldiging van Enschedeërs die een voortrekkersrol vervullen in de samenleving. In brandweerkazerne Spaansland kregen gisteravond Lisette Meijer, Gerard Oude Vrielink en het echtpaar José en Albert de Bruijn de Enschede-speld uitgereikt. Gedreven mensen die volgens burgemeester Onno van Veldhuizen op uiteenlopende terreinen het verschil maken.

José en Albert de Bruijn
Van Veldhuizen vertelde dat hij onlangs op bezoek was bij Pension Vredenberg, dat wordt gerund door José en Albert de Bruijn. âIk was onder de indruk van uw passie en inzet. Al meer dan dertig jaar biedt u onderdak aan mannen die het lastig vinden om geheel zelfstandig te wonen. Samen met andere organisaties zoekt u naar oplossingen als dat nodig is. Door uw inzet worden 55 mensen in Enschede geholpen die anders mogelijk buiten de boot zouden vallen of wellicht in een kostbaar hulpverleningstraject zouden komen. Dat is heel bijzonder.â

Lisette Meijer
Lisette Meijer zet zich al meer dan twintig jaar in voor Eschmarke-Zuid. Wat begon als verzet van bewoners tegen de voorgenomen bouw van urban villaâs leidde tot een wijkraad. Mede door haar inzet is er veel gerealiseerd, aldus Van Veldhuizen. âZoals het opknappen van de rotonde en kunstwerk Loat goan aan de Oostweg, de Kloostertuin, het hondenrenveld, de Landschapstuin, het monument in het Babybos, de bijenstal, de boomgaard en recent het verbeteren van het Ecopark.â Met haar lidmaatschap van de ACWO zet ze zich tegenwoordig ook in meer algemene zin in voor de wijkraden in Enschede.

Gerard Oude Vrielink
Gerard Oude Vrielink woont tegenwoordig in Oldenzaal maar is al bijzonder lang bestuurlijk en maatschappelijk actief in Enschede. Daarvoor werd Oude Vrielink, die jarenlang werkzaam was bij de gemeente, in 2008 al koninklijk onderscheiden. De afgelopen tijd was hij onder andere zeer betrokken bij het uitstippelen van een gezonde toekomst voor het 100-jarige Van Heekpark. Van Veldhuizen: âU bent het geheugen, geweten, initiator en aanjager van vele vernieuwingen, inclusief de financiering in het park.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita