Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gasloos Het Zwik? De buurt wil het nog niet horen

De huizen in Het Zwik in Enschede moeten in 2030 al van het gas af zijn. De buurt is namelijk onderdeel van pilotwijk Twekkelerveld, waarin de gemeente onderzoekt hoe de overgang naar gasloos wonen het best kan gebeuren. Maar van de alternatieven voor gas worden de bewoners van Het Zwik nog niet echt enthousiast. Sterker: “Mensen zijn erg boos, het is pijnlijk om te zien”, zegt Rik Soeteman van Buurtvereniging Zwik Energie Neutraal.

Weinig draagvlak

Er zijn veel vragen, zorgen, haken en ogen en weinig draagvlak. “Op deze manier doen we niet mee”, verwoordt Soeteman de mening van de inwoners van Het Zwik. De buurt is onderdeel van Twekkelerveld en moet mee in het streven van de gemeente om de hele wijk voor 2030 van het gas af te krijgen.

Verontrustend

“2030 wordt niet gehaald” klinkt het resoluut uit de mond van het bestuurslid van Zwik Energie Neutraal. De helft van de buurt is zo’n beetje lid van de vereniging. Zo’n 36 leden hielden deze week een vergadering om over de energietransitie in hun buurt te spreken.

Dat is niet zomaar: ‘Rond de jaarwisseling 2019/2020 hoorden we verontrustende berichten. De gemeente zette in de wijk in op het Warmtenet in het noordelijk deel van Twekkelerveld. Daar zitten de woningcorporaties met hun huurwoningen. Nou dat Warmtenet is minder geschikt voor Het Zwik en ik denk ook voor het zuidelijk deel van de wijk”, aldus Soeteman.

Vergeten

Hij vermoedt dat de gemeente zijn buurt vergat en zich vooral richtte op de portiekwoningen die makkelijk aangesloten kunnen worden op het wijkverwarmingssysteem. Soeteman wijst echter op de enorme diversiteit in woningen. “Daar moet je rekening mee houden. Je hebt nog huizen met halfsteensmuren. Die zijn niet te isoleren.”

Maximaal isoleren

Het hoge woord is eruit, want de wijkbewoners vinden het verstandiger om eerst eens te kijken hoe de zeer verschillende woningsoorten maximaal geïsoleerd moeten worden.

“Zoek modelwoningen en kijk hoe het werkt.” Soeteman en zijn achterban denken dat het beter is om tijd te kopen om de technische ontwikkelingen af te wachten. “Hybride warmtepompen, misschien bodemwarmte, zet niet zo in op aardgasloos. Daar is deze wijk te complex voor.”

Dan is er nog iets dat de bewoners dwars zit. Hoe kan de gemeente nou het Warmtenet propageren terwijl ze aandeelhouder van Twence is. “Daar hebben we moeite mee.” Daarbij komt dat de vuilverbrander ook nog eens biomassa wil gebruiken voor het Warmtenet.

“Daar is steeds minder draagvlak voor. Een tabel van de overheid laat zien dat verbranding van biomassa veel viezer is dan aardgas.”

Brief

Wat verder meespeelt is het gebrek aan continuiteit. “Inmiddels hebben we te maken met de derde of vierde projectleider. Politici hebben we nauwelijks gezien. De wethouder ook niet. De overheid spreekt niet met de bewoners. We willen in gesprek”, vindt Soeteman.

Inmiddels heeft de Buurtvereniging Zwik Energie Neutraal een brief naar de Gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders gestuurd waarin de zorgen van de buurtbewoners zijn verwoord.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.