Enschede

Enschede telt nu 100 laadpalen, maar het doel is nog niet in zicht

Een elektrische auto opladen kan nu op honderd openbare parkeerplekken in Enschede. Dat is een mijlpaal. Maar om de prognose te behalen, moet het aantal publieke laadpalen het komende jaar nog meer dan verdubbelen.

Deelauto OLP juni2019
Een laadpaal aan de Kortenaerstraat, met een elektrische auto van de gemeente Enschede. © Gemeente Enschede

55 laadpalen in twee jaar

De 100ste laadpaal is een feit: hij staat aan de Getfertsingel. Met een bos bloemen feliciteerde wethouder Jurgen van Houdt maandag de aanvragers van de elektrische oplader, de familie Van Til.

Het aantal laadpalen (het merendeel heeft twee aansluitingen) is de afgelopen jaren gestaag toegenomen. In 2017 waren de oplaadpunten in Enschede nog op één hand te tellen, twee jaar later waren dat er 45.

Streefgetal nog niet in zicht

In 2019 heeft de gemeente Enschede zichzelf ten doel gesteld om in 2022 zo'n 230 laadpalen voor elektrische auto's in gebruik te hebben.

De doelstelling van twee jaar geleden heeft nog niet tot een enorme stijging van het aantal laadpalen geleid in Enschede. Er zijn weliswaar 55 laadpalen geplaatst, maar er zullen er in ruim een jaar tijd nog 130 moeten volgen.

Dat gaat niet gebeuren, verwacht projectleider Theo Matton van de gemeente Enschede. "Het zijn dan ook prognoses. Wij bepalen het tempo niet zelf. Als er veel mensen elektrisch gaan rijden en geen laadpaal op eigen terrein hebben, zal het aantal sneller oplopen. Misschien dat we eind dit jaar wel rond de 200 laadpalen zitten."

icon_main_info_white_glyph

Duizend auto's (deels) elektrisch

Volgens onderzoek van EVplan.nl telt de gemeente Enschede op dit moment 508 volledig elektrische auto's en nog eens 495 hybride-auto's. Ruim duizend auto's worden dus (deels) aangedreven door een elektrische motor. Dat is bijna 1,5 procent van alle personenauto's in de gemeente.

Alle locaties op een kaart

Er zijn op dit moment nog dertig aanvragen in behandeling. Aanvragen kunnen worden gedaan op basis van een plankaart. Daarop staan alle openbare parkeerplekken die de gemeente heeft aangewezen voor een laadpaal.

Vereiste is dat de aanvrager geen andere laadpaal binnen 250 meter van zijn of haar woning of bedrijf heeft staan en geen eigen oprit of parkeerterrein ter beschikking heeft. De hele procedure van aanvraag tot plaatsing duurt ongeveer 15 weken. Als de aanvraag is afgerond, wordt de laadpaal door Allego geplaatst. Die heeft tot 2022 het alleenrecht om oplaadpunten in de provincie Overijssel te plaatsen.

Aanvragers 100e laadpaal
De honderdste laadpaal van Enschede is geplaatst aan de Getfertsingel. © Gemeente Enschede

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.