1Twente

Herdenken op 1Twente met boekpresentatie 'De laatste getuige'

Op 4 mei zendt 1Twente een aanpaste programmering uit. In het kader van dodenherdenking is het verhaal van oorlogsoverlevende Wim Aloserij te zien in de boekpresentatie van 'De laatste getuige'. Er wordt een special met herdenkingsactiviteiten uit Hengelo uitgezonden en ook de dagelijkse nieuwsshow 1Twente Vandaag staat dinsdag volledig in het teken van herdenken.

De laatste getuige

De aangepaste programmering start om 18.00 uur met een registratie van de boekpresentatie van 'De laatste getuige'. Het boek van de Hengelose auteur Frank Krake waarin het wonderlijke en meeslepende verhaal van Wim Aloserij is opgetekend. Aloserij overleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog drie concentratiekampen én het verwoestende bombardement op de oceaanstormer Cap Arcona. Tijdens de boekpresentatie uit 2018 die dinsdagavond te zien is, was hoofdpersoon Wim Aloserij zelf aanwezig om zijn indrukwekkende verhaal te vertellen. Vlak na het verschijnen van het boek overleed hij op 94-jarige leeftijd.

456121 boekpresentatie laatste getuigen
Wim Aloserij en auteur Frank Krake © Emiel Muijderman

4 mei special Hengelo

Om 19.30 uur wordt een special met herdenkingsactiviteiten uit Hengelo uitgezonden. Daarin richt burgemeester Sander Schelberg het woord tot de kijkers, legt hij bloemen bij het Joods monument in het stadhuis en onthult hij nieuwe Stolpersteine bij het huis waar een Joodse familie heeft gewoond. Frank Krake, auteur van 'De laatste getuige', laat zijn gedachten gaan over de vraag hoe vrij we zijn in 2021. De muzikale intermezzo's in de uitzending worden verzorgd door leerlingen van Oyfo Kunstenschool. Stadsdichter Hettie Franken draagt haar gedicht 'mei 2021' voor.

Speciale uitzending 1Twente Vandaag

Meteen na de twee minuten stilte is een speciale uitzending van 1Twente Vandaag te zien. De dagelijkse nieuwsshow staat dinsdag volledig in het teken van herdenken. In de uitzending zijn onder andere beelden te zien van de kranslegging in Enschede, spreekt Onno van Veldhuizen de kijkers toe en is een bijzonder gesprek te zien met holocaust-overlevende Bert Woudstra en junior stadsdichter Naz Ergin.

Valerius Ensemble

Om 21.00 uur is een optreden van het Valerius Ensemble te zien uit 2020, toen het kamermuziekgezelschap tijdens Dodenherdenking zou spelen in het Volkspark. Vanwege de geldende coronamaatregelen werd dat optreden uiteindelijk opgenomen in het Muziekcentrum. Ze speelden daar Ombra di Nube, het Requiem van Popper en Abide with me.

icon_main_info_white_glyph

Programma 1Twente 4 mei

18.00 uur: Boekpresentatie 'De laatste getuige'

19.30 uur: 4 mei-special Hengelo

20.02 uur: 1Twente Vandaag in het teken van herdenken

21.00 uur: Optreden Valerius Ensemble


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.