Eikenprocessierups

Gildebor klaar met preventief bestrijden jeukrups

Twee weken lang zijn medewerkers van groenbedrijf Gildebor 's nachts op pad geweest om zomereiken met aaltjes te besproeien. Afgelopen zondag was de klus geklaard. De rupsen die nú nog uitgroeien tot overlast veroorzakende beestjes worden vanaf juni door grondploegen weggezogen.

Gildebor
Maico Oude Lenferink van Gildebor legt uit hoe de preventieve bestrijding in z'n werk gaat. © Still uit video Gemeente Hengelo

15.000 eiken

Liefst 15.000 eiken - bijna alle exemplaren binnen de bebouwde kom van Hengelo en Beckum - zijn twee keer bespoten met nematoden, beter bekend als 'aaltjes'. Deze dringen de aanwezige rupsjes binnen, waardoor deze dood gaan. Hierdoor kunnen ze niet uitgroeien tot grote rupsen met de welbekende brandharen.

Grondploegen

Vanaf nu houden de medewerkers van Gildebor de eiken goed in de gaten. Op het moment dat rupsen, die de preventieve behandeling hebben overleefd, in processie gaan, gaan er twee ‘grondploegen’ op pad. Deze zuigen de rupsen weg, voordat ze overlast kunnen veroorzaken. De plekken die het meeste overlast geven, worden als eerste aangepakt.

Overlast

Jonge rupsen hebben nu nog geen brandharen en veroorzaken dus nog geen overlast. De rups krijgt de jeukende brandharen dit jaar naar verwachting pas begin juni. Door het bespuiten van eiken met aaltjes en de inzet van de grondploegen hoopt de gemeente de meeste overlast van de rups te voorkomen.

Op deze video van Gemeente Hengelo legt Maico Oude Lenferink van Gildebor uit hoe de preventieve bestrijding in z'n werk gaat:


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.