Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€˜WARP Technopolis €™ wil van Enschede het Berlijn van Nederland maken

450688 957207

Het moet de vitrine worden van alles wat Enschede te bieden heeft. Het voormalige VVV-pand aan het Stationsplein wordt een plek waar kunst, technologie, kennis, innovatie en experiment samenkomen. Met terrassen, horeca, exposities en een obscure cinema.

Marjon Kok

Niet het eindpunt van de trein, maar het begin van iets nieuws. Wie een ticket naar Enschede koopt, heeft een kaartje naar de hoop van morgen. Zo zei burgemeester Onno van Veldhuizen het gisteren in WARP Technopolis , het voormalige VVV-pand aan het Stationsplein dat wordt ingericht als broedplaats, hangout, expositieruimte en uitgaansgelegenheid tegelijk.

Hier moet je het dna van de stad voelen en kunnen beleven wat Enschede allemaal in huis heeft , zei Peter Oosterwijk van Knyfe. Hij is kwartiermaker en samen met Kees de Groot van GOGBOT initiatiefnemer van WARP Technopolis .

Breed publiek
Gisteren waren ruim zestig vertegenwoordigers van allerlei organisaties aanwezig om mee te denken over wat de vitrine van Enschede moet worden. Samen vormen zij een dwarsdoorsnede van iedereen die een rol kan spelen in het immens grote pand van vijf verdiepingen: creatieve en technologische ondernemers, studenten, bestuurders, ambtenaren, mensen van het ROC van Twente, Saxion en de UT en organisatoren van festivals.

Berlijn
Het is de bedoeling dat zij niet alleen graag in het pand zullen komen, maar ook een bijdrage leveren aan de invulling en programmering. Zodat WARP Technopolis kan uitgroeien tot wat nu nog de droom van Peter Oosterwijk en Kees de Groot is: Een entree die laat zien dat onze slimme stad de potentie heeft het Berlijn van Nederland te worden.

Grootstedelijke entree
Want: Enschede verdient een grootstedelijke entree die smart city ademt. We zijn een verrassende stad vol kunst, innovatie, ondernemerschap en experiment. Alleen komt dat nu nog nergens samen. WARP Technopolis moet een centrale plek in de stad zijn waarin een brede doelgroep een kijkje in de toekomst wordt gegund. Dat willen we doen door een jaarvullend programma met permanente en wisselende exposities en events die de stad profileren.

Sickhouse
Veel moet dus nog worden gerealiseerd, maar het begin is er. Op 29 februari opent Sickhouse op de bovenste verdieping. Sickhouse (van onder meer het Overkill-festival) zat tot voor kort in het oude ziekenhuis aan het Ariënsplein en breidt aan het Stationsplein de activiteiten uit. Vanaf de opening is er elke vrijdag een programma met lezingen, films, games of exposities. Omdat het nieuwe onderkomen veel groter is, is een deel van de ruimte op doordeweekse dagen voor freelancers, zelfstandigen en andere mensen die een plek zoeken waar ze hun laptop kunnen openen en een kop koffie kunnen drinken. Eind maart gaat de benedenverdieping open, waar onder meer een bar is, met een terras aan het Stationsplein.

Tijdelijk
WARP Technopolis is tijdelijk. De eigenaar Ten Brinke Vastgoed heeft het beschikbaar gesteld tot het pand plaats moet maken voor een appartementencomplex. Kees de Groot: Maar wat wij neerzetten is blijvend. Als we hier uit gaan, moet er alweer een nieuwe plek zijn, in het hart van de stad.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Cees Elzenga/het oog.nl
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.