Glanerbrug
Achtergrond

Wordt de Gronausestraat in Glanerbrug nu tóch veiliger?

Fietsers op de Gronausestraat in Glanerbrug kunnen straks veiliger over straat. De werkzaamheden aan die straat zijn begin april begonnen. De straat ziet er straks tussen de Nieuw Frieslandstraat en de grensovergang anders uit. Als alles volgens plan verloopt is het werk in juli klaar.

GLANERBRUG DRONE WERKZAAMHEDEN GRONAUSESTRAAT 20210429 COEN KRUKKERT 5
Werkzaamheden zijn in volle gang © Coen Krukkert

Vanuit Enschede wordt het begin van de fietsveilige straat nog voor de Nieuw Frieslandstraat gemarkeerd door een chicane. Het asfalt wordt vervangen door klinkers en tussen de twee rijbanen komt een groenstrook. De kruispunten met de Nieuw Frieslandstraat, Abel Tasmanstraat, Veldstraat, Schoolstraat, Kerkstraat/Tolstraat en Spoorbaanstraat zijn straks door een andere kleur klinker duidelijk herkenbaar.

Bochten aanpassen

In de Nieuw Frieslandstraat worden onder meer de bochten aangepast en de fietsstroken verwijderd. Het nu nog onoverzichtelijke kruispunt met de Kerkstraat en de Tolstraat gaat op het oog kleiner lijken. Het zebrapad komt verder van het kruispunt te liggen.

GLANERBRUG DRONE WERKZAAMHEDEN GRONAUSESTRAAT 20210429 COEN KRUKKERT 7
Kruising Gronausestraat met de Nieuw Frieslandstraat © Coen Krukkert

Ook de rijbaan tussen de Nieuw Frieslandstraat en de grensovergang wordt opnieuw ingericht. De (bus)drempel ter hoogte van de winkel Primera verdwijnt.

De parkeerplaatsen blijven, maar wel komt er langs de Gronausestraat een extra uitstapstrook van 45 centimeter breed. De middengeleider blijft. Tussen de Kerkstraat/Tolstraat en de grensovergang wordt de straat beklinkerd. Ter hoogte van het Euregiokantoor wordt op het bestaande zebrapad een wegversmalling aangelegd.

Duitsland

Het autoverkeer richting Duitsland krijgt daar voorrang op het verkeer dat vanuit Duitsland het grensdorp in wil. De constructie is met opzet zo gemaakt om het verkeer vanuit Duitsland dat geen bestemming Glanerbrug heeft te ontmoedigen de straat te gebruiken en via de Amtsvennweg naar de RW35 te rijden.

GLANERBRUG DRONE WERKZAAMHEDEN GRONAUSESTRAAT 20210429 COEN KRUKKERT 6
Een speciale machine legt de nieuwe klinkers © Coen Krukkert

De fietsers kunnen de wegversmalling aan beide zijden veilig passeren via een speciaal aangelegde fietsstrook.

Bereikbaar

De winkels blijven bereikbaar. Het werk wordt uitgevoerd door Dusseldorp Infra/Wegenbouw. Er is onder meer voor dit bedrijf gekozen, omdat Dusseldorp de overlast voor bewoners en ondernemers zoveel mogelijk wil beperken.

GLANERBRUG DRONE WERKZAAMHEDEN GRONAUSESTRAAT 20210429 COEN KRUKKERT 2
Werkzaamheden zijn in volle gang © Coen Krukkert

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.