Twente
Enschede
Interview
Video

Missie volbracht: Stefan Jacobs loopt hele marathon voor ondernemers in coronanood

Hij heeft het geflikt. Stefan Jacobs liep gisteren een hele marathon om geld binnen te halen voor Twentse ondernemers die financieel getroffen zijn door de coronacrisis. In vierenhalf uur liep hij de, iets meer dan, 42 kilometer uit. En dat viel hem zwaar, heel zwaar...

'Niet grappig'

Hij kan weer lachen als hij maandag aanschuift in de studio van 1Twente Vandaag, maar dat was zondagmiddag wel anders. Een hele marathon uitlopen is, in de woorden van Stefan “echt niet grappig.” Zoals een bekend spreekwoord al zegt, wogen de laatste loodjes het zwaarst. En dat terwijl hij in voorbereiding op deze missie toch al aardig wat kilometers in de benen had. Een hele marathon blijkt toch andere koek: “Ik heb tijdens de training een keer of vier een halve marathon gelopen. Dat is echt leuk om te doen. Ook om naartoe te lopen. Dan geniet je ook echt van de omgeving.

En twee weken geleden heb ik in Amsterdam 32 kilometer gelopen. Dat was heel zwaar, maar geweldig om te doen. Je hebt wel heel veel last van spierpijn, maar voelt je echt voldaan. Maar 42 kilometer is niet grappig. Die laatste tien kilometer die er nog bij op komt... Je lichaam zegt stoppen, maar je hoofd zegt doorgaan.” Daar komt nog bij dat hij ook nog ruim 20 kilometer met kramp in de benen liep.

icon_main_quote_red_glyph

"Je lichaam zegt stoppen, maar je hoofd zegt doorgaan."

Stefan Jacobs
Stefan Jacobs Ernst Bergboer
Stefan Jacobs © Ernst Bergboer

Hij raadt iedereen dan ook sterk af hetzelfde te doen. Al zegt hij dat een beetje gekscherend, want uiteindelijk heeft hij het toch maar mooi geflikt. Samen met collega-ondernemer Aron Schilder en goede vriend Marthijn Koorn, die op het laatst nog bij de missie aansloot, is een mooi geldbedrag bijeen gelopen voor Twentse ondernemers die het door de coronacrisis financieel zwaar hebben.

Donaties

De teller staat inmiddels op drieënhalfduizend euro en telt nog een paar dagen door. De donatie site blijft nog tot het einde van de maand open staan. Van het bedrag dat dan is opgehaald worden vier ondernemers geholpen die zich hebben aangemeld. Al gebeurde dat een beetje op aandringen; zij werden door bekenden aangedragen. Stefan herkent het wel, een bepaalde trots waardoor het moeilijk is voor mensen om zomaar hulp aan te nemen.

Met het opgehaalde geld gaat het wel lukken ze te helpen. Hij hoopt de ondernemers voor een paar maanden te helpen in hun basisbehoeften te voorzien. Want het gaat, zoals Stefan zegt om mensen die het echt krap hebben.

En heeft hij nu zelf de smaak van het marathonlopen te pakken? “Nee, het is één keer en nooit weer.” Alhoewel, “Een halve marathon lijkt me wel leuk, daar geniet je ook van, maar alles na 21 kilometer is niet meer genieten.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.