Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede door het stof: medisch dossier van bijstandsmoeder (39) had privé moeten blijven

452053 959854

Manon, een alleenstaande bijstandsmoeder uit Enschede, heeft oprechte excuses gekregen van wethouder Arjan Kampman. De gemeente had niet herhaaldelijk om haar medische gegevens mogen vragen bij de aanvraag van een uitkering. De privacykwestie krijgt nog wel een vervolg.

Teun Staal | Tubantia

Ik wist niet wat me overkwam , zegt de 39-jarige Manon naar aanleiding van een recent telefoontje van de gemeente. Wat moeten ze nou weer van me, dacht ik. Een maandenlange procedure over het weigeren van een bijstandsuitkering en het afstaan van medische gegevens zorgde voor dat wantrouwen. Zegt die mevrouw: we hebben niet alleen slecht nieuws. We willen ons excuus maken.

Dat gebeurde afgelopen dinsdag, schriftelijk. Ze wilden eerst langskomen, maar daar heb ik van afgezien. Met een spijtbetuiging gaat Arjan Kampman door het stof. In de brief schrijft de wethouder Manon, moeder van vier kinderen, het vervelend te vinden dat de vrouw zich onheus bejegend en onder druk gezet heeft gevoeld bij het opvragen van haar medisch dossier.

Klacht gegrondHet excuus ging vergezeld van een advies van de Klachtencommissaris van de gemeente, die het opvragen van het medisch dossier tijdens de aanvraag in 2018 en 2019 van Manons bijstandsuitkering onderzocht. Het oordeel van de commissaris is hard. De klacht van de vrouw over het stelselmatig opvragen van medische gegevens en het overleggen van een medicijnlijst krijgt het stempel gegrond . Manon voldeed al vroegtijdig aan het verzoek een briefje van de huisarts in te leveren, een voorwaarde voor vrijstelling van de arbeidsverplichting.

Maar bij herhaling vroegen ambtenaren om medische informatie. De Klachtencommissaris is van oordeel dat daarmee het grondrecht van bescherming van de persoonlijke levenssfeer onvoldoende is gerespecteerd. Medewerkers van de gemeente zijn geen medici , zegt de Klachtencommissaris.

Meer excuses Ik ben er nu klaar mee en hoop dat andere mensen dit niet ook meer overkomt , zegt Manon. Het weerhoudt René Beunders, boegbeeld van Sociaal Hart Enschede en adviseur van de vrouw, er niet van haar zaak door de Autoriteit Persoonsgegevens te laten bekijken. Ik wil dat Kampman ook mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt excuses maakt. En de autoriteit desnoods boetes oplegt.

Kampman: Die soortgelijke gevallen zijn er niet, ik zie dit als een incident. Beunders wuift die relativering weg. Verontwaardigd: Ik ken zeker drie gevallen waar medische informatie van mensen in de bijstand is gevraagd.

Het ging veel verder De 51-jarige Michel onderschrijft Beunders argwaan. Deze Enschedeër, een zelfstandig ondernemer die in financiële problemen raakte en pas na negen maanden een bijstandsuitkering kreeg toegekend, vertelde in mei 2019 in De Twentsche Courant Tubantia al eens dat de gemeente bij herhaling om zijn medisch dossier vroeg. Hij zegt nu dat het hier meerdere neurologische gegevens betrof. Ging verder dan een briefje van de huisarts.

Zowel Manon als Michel wil alleen met de (werkelijke) voornaam in de Tubantia staan. Hun achternamen zijn bekend bij de redactie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.