Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Onherkenbaar: na twee jaar verbouwen ziet het crematorium in Usselo er zo uit

452224 959691

Het gebouw, de inrichting en de sfeer: alles is veranderd in het crematorium in Usselo. De bouwhekken staan er nog, maar directeur Harriët Tomassen geeft alvast een rondleiding.

Artikel: Mandy de Jong | Tubantia
Video: 1Twente

Links rijdt een uitvaartauto voor, rechts parkeert de bestelbus van feestwinkel Stef Verhuur. Aan de ene kant van het crematorium wordt een kist binnengereden, aan de andere kant worden ballonnen voor de officiële opening verstopt in het kantoor van directeur/bestuurder Harriët Tomassen. Het is voor ons wel lastig , zegt ze eerlijk. Want hoe vier je de opening van een crematorium? Er is eigenlijk maar één voorwaarde: de gasten mogen er vandaag niks van merken.

Plekken van verdriet Harriët Tomassen werd een half jaar geleden benoemd tot directeur/bestuurder van Crematoria Twente. Ze volgde Peter Molema op, die eind oktober met pensioen ging. Tomassen werkte hiervoor vijftien jaar bij de Veiligheidsregio. Twee totaal verschillende werelden, zou je denken. Toch , zegt ze, zijn er ook raakvlakken tussen de brandweer en het crematorium. Op beide plekken heb je te maken met mensen met verdriet.

3.800 crematies Crematoria Twente telt vijftig medewerkers en kent vier locaties: Enschede, Borne, Oldenzaal en Almelo. Jaarlijks zijn er gemiddeld 3.800 crematies, in Usselo 1.600. Met de komst van twee nieuwe crematoria in Borne en Oldenzaal, moet de druk op de locatie in Usselo worden verlaagd. Daarom hebben we met de verbouwing in Usselo ook gewacht totdat die locaties klaar waren. Want tijdens de verbouwing zijn de plechtigheden hier gewoon doorgegaan. Het was de afgelopen twee jaar een enorme logistieke puzzel.

Glazen wandenDe eerste afscheidsdienst is over een uur, weet Tomassen. Ze heeft dus nog wel even tijd om het resultaat van twee jaar klussen en breken te laten zien. Als ze de metamorfose in één woord zou moeten omschrijven, dan kiest ze voor het woord open . Door de grote glazen wanden is er nu overal zicht op buiten. En dat is best bijzonder. Want het gebouw is vijftig jaar oud en vroeger was een crematorium veel geslotener.

Lezingen

Wat zijn de plannen van deze nieuwe directeur in dit nieuwe crematorium? Mensen zeggen over het crematorium altijd: hier moet je niet te vaak komen. Tomassen begrijpt dat heel goed, maar zou graag zien dat het crematorium niet alleen tijdens de laatste uren van ons leven een grote rol speelt. Volgende week wordt huis aan huis een magazine met verhalen over persoonlijk en mooi afscheid nemen verspreid. Op zaterdag 28 maart is er een open dag. Ook willen we hier bijvoorbeeld lezingen met deskundigen over het rouwproces gaan houden.

De crematieruimte is de laatste van haar rondleiding. Ik weet niet of we de ovens wel zo moeten laten zien , zegt ze twijfelend over de foto s. Het is heel dubbel: ik wil mensen niet confronteren, maar wil wel graag dat we met elkaar het gesprek aangaan over de laatste levensfase. Het is de spagaat van een crematorium-directeur.

Weg met de bladeren en steigers in het oneindigeJe kunt een afscheidsdienst maar één keer doen. En met dat idee in zijn achterhoofd was deze klus voor architect Renzo Pavanello van BCT architecten een andere klus dan anders. De logistiek, de sfeer, het geluid ¦ De eisen zijn heel anders , zegt Pavanello. Een crematorium is heel bijzonder.

BCT Architecten uit Enschede ontwierp het nieuwe crematorium in Oldenzaal en vernieuwde de locaties in Almelo en Usselo. Telkens kreeg de architect nieuwe inzichten door gesprekken met medewerkers. Het doel is dat gasten en families van niemand last hebben. Maar je hebt wel verschillende bezoekersstromen en soms wel drie crematies tegelijk. Dat is ook in het ontwerp een uitdaging.

Het gebouw aan de Usselerrietweg was behoorlijk gedateerd. We hebben asbest moeten saneren, kozijnen vernieuwd en installaties aangepakt. En ook veel duurzame maatregelen getroffen. Op het dak liggen bijvoorbeeld vierhonderd zonnepanelen.

Binnen ogen de drie aula s, en bijbehorende gastenruimten en familiekamers eigentijds en sereen door het gebruik van mooie pastels. De combinatie van leer en velours maakt het interieur modern. Overal op de tafels staan verse bloemen, grote kunstwerken sieren de wanden. Vroeger hingen er schilderijen met herfstbladeren en steigers in het oneindige. Nee, dat wilden ze in het crematorium niet meer. Die tijd is geweest.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.