Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede in coronastand: zorgen voor elkaar, huiswerk voor de kinderen

453778 Schermafbeelding 2020 03 17 om 081743

De stad heeft de eerste dag in corona-lockdown achter de rug. Het zorgde vooral voor veel verwarring, overleg en het zoeken naar een nieuw dagritme.

Redactie | Tubantia

Scholen in Enschede stonden maandag massaal klaar om kinderen op te vangen, maar dat bleek nauwelijks nodig. Hier en daar werd een handvol kinderen gebracht, op sommige scholen kwam niemand. Veel ouders hadden uit voorzorg vast andere opvang geregeld.

Maatwerk
De komende dagen verwachten scholen meer kinderen, ook omdat inmiddels duidelijk is dat opvang ook beschikbaar is als één ouder een onmisbaar beroep heeft. Elke school is op dit moment aan het inventariseren wat er nodig is. We kunnen niet overal alles op dezelfde manier doen. Sommige scholen hebben bijvoorbeeld meer devices beschikbaar om thuis te werken dan andere. Het is maatwerk , zegt Tosca van de Peppel, namens de Stichting Katholiek Onderwijs Enschede.

Ook de Wijkteams Enschede werken sinds gisteren anders. Huisbezoeken gaan in principe niet door - alleen bij een crisissituatie - en inwoners worden zoveel mogelijk telefonisch en online geholpen. Op elke locatie zijn ten minste drie professionals aanwezig , zegt Renate Bouwman, interim-directeur bij de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening. Elke locatie is dus bezet. Ook hebben we extra bezetting geregeld voor de telefoonlijnen en online hulpverlening. We willen niemand hulp ontzeggen.

Beschermen
De politie draaide met de meest noodzakelijke eenheden. Erna de Witte, normaal wijkagente in de Enschedese zuidwijken, was ingedeeld bij de noodhulp , maar veel meldingen kwamen er maandagmorgen niet binnen. Je moet elkaar beschermen en tegelijk zorgen dat alle zaken wel door kunnen doorgaan. Want het is nu dan wel rustig, maar dat kan ineens veranderen.

Een beetje onwennig maakte De Witte op maandagmorgen de ronde door haar Wesselerbrink. Het is een heel rare dag , zegt de wijkagente, terwijl ze bij De Magneet om zich heen kijkt.

Normaal zijn er bij het wijkcentrum aan de Hertmebrink allerlei activiteiten, maar nu is het er stil. Ook op de meeste straten en pleinen in de Enschedese zuidwijken is het opmerkelijk rustig. Veel mensen zitten thuis. Het heeft wel iets van een feestdag. Dit heb ik in de 26 jaar bij de politie nog niet meegemaakt.

Bloedspoed
Voor Erna de Witte begon de werkdag om half zeven als onderdeel van de eenheid voor noodhulp. Maar veel meldingen, in het politiejargon bloedspoed genoemd, kwamen er niet binnen.

De gebruikelijke overleggen met medewerkers van de gemeente en van instanties in de wijk Wesselerbrink zijn afgeblazen. Erna de Witte: Ook het wijkspreekuur gaat de komende weken niet door. We blijven natuurlijk wel voor iedereen bereikbaar.

Alfonsus brengt schoolwerk thuis
Leerlingen van de Alfonsusschool konden gisteren snel aan de slag. Leerkrachten bezorgden in de loop van de middag lespakketten op maat aan huis.

De Alfonsusschool had een kleine voorsprong op andere scholen. De Enschedese basisschool had zondag niet afgewacht tot het besluit tot sluiting viel, maar was direct aan de slag gegaan om het werk voor te bereiden. Zo stond het werk al in de steigers toen zondagmiddag het bericht kwam: de scholen gaan dicht.

Net als op andere plekken stond ook de Alfonsusschool gisterochtend om half negen klaar om leerlingen op te vangen. Er verschenen uiteindelijk vier kinderen die opvang kregen. Daarna werden de lespakketten gemaakt: werkbladen gekopieerd en setjes op maat per kind, zodat leerlingen de komende weken aan de slag kunnen. De lesboekjes gingen in een tasje door de brievenbus. Je kunt nu eenmaal niet alles online doen , aldus een woordvoerder. De Alfonsusschool verwacht de komende dagen meer leerlingen, maar het merendeel zal thuis blijven.

Wijkteams: Dit is voor iedereen nieuw
Als je hier op kantoor zo rondkijkt, dan lijkt het net vakantietijd , zegt Thera Goeman van de Wijkteams Enschede. Maar het voelt wel als een hele rare vakantie, omdat het werk achter de schermen gewoon doorgaat. Als werkbegeleider ondersteunt Goeman de wijkcoaches. Coronavirus of niet, inwoners hebben hulp nodig en dus blijven de meldingen binnenkomen. Voor de komende drie weken is er een rooster met bereikbaarheidsdiensten opgesteld. Deze situatie is voor iedereen nieuw. We moeten met elkaar improviseren.

Dit is nog maar dag één van de nieuwe werkwijze, maar Thera Goeman vindt het nu al bijzonder. Als ze iets positiefs moet noemen in deze narigheid, dan zegt ze: De collegialiteit is erg mooi om mee te maken. Ze heeft collega s in alle leeftijdscategorieën, ook veel collega s met schoolgaande kinderen. Iedereen vraagt zich af: hoe kunnen we de inwoners, maar ook elkaar helpen? En heel belangrijk: humor. Dat geeft energie in deze bijzondere tijden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Alphonsussschool
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.