Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese horeca klust en poetst: €˜Als we weer opengaan, wordt het één groot feest €™

454209 brush 1034901 1920

Schuren, schilderen, opruimen en kleine reparaties. De Enschedese horeca zit niet bij de pakken neer, maar gebruikt de gedwongen sluiting om de zaak grondig op de kop te zetten.

Lilian ten Donkelaar | Tubantia

Het geluid van schuurmachines en muziek klinkt over de Oude Markt. Overal worden splinters en oude lagen lak van het buitenmeubilair geschuurd. Binnen krijgen de muren een frisse verflaag, wordt een nieuwe bar gemonteerd of is het tijd om eindelijk eens de rommel uit te mesten. Ik heb glazen weggedaan van een biermerk dat al tien jaar niet meer bestaat , zegt Arjen Suers, eigenaar van café Jansen & Janssen, met een lach. Opruimen en puinruimen, dat is het.

Hard hoofd
Samen met collega s zet hij ook de lambrizering in de grondverf. Het houtwerk krijgt een andere kleur. Dat zat niet in de planning dit voorjaar, maar ja, de zaak zit toch dicht tot minstens 6 april. Suers heeft er een hard hoofd in dat het daarna weer business as usual is.

Ik denk dat 6 april niet realistisch is, hoor , zegt hij. Het verandert allemaal per uur. Suers bekijkt het dan maar praktisch: als de zaak uiteindelijk weer openkan, ziet alles er weer strak uit. En dan is er in de binnenstad één groot openingsfeest. Kniezen heeft geen zin. Het is een dooddoener, maar: het is gewoon niet anders.

Gezellig bij Friends
Ook bij Friends staat de muziek aan en is het gezellig. Personeel en een paar vaste klanten steken samen de handen uit de mouwen, terwijl een drankje niet ver weg is. Wij houden de lol er wel in , zegt Linda Koens. Je kan wel in een hoekje gaan zitten huilen, maar dat helpt niks. Laat ons maar werken, hebben we gezegd. Anders zit je toch maar thuis. Hier hebben we er ook nog lekker een drankje en een hapje bij. En we nemen heel veel pauzes.

De Beiaard
Terwijl een collega een nieuw plankje onder een statafel maakt, staan binnen bij café De Beiaard alle barkrukken opgestapeld en ligt overal gereedschap. Als eigenaar Tom Mutter zijn klanten ooit weer kan begroeten, verrast hij ze met een nieuw kleurtje. Zijn gemoedstoestand? Gelatenheid, zegt Mutter. Geen optimisme.

Ook hij twijfelt aan de datum van 6 april. Alle toezeggingen die nu gedaan worden om ondernemers te helpen zijn mooi, maar daarmee ben je er niet. Het is allemaal niet zo makkelijk als wordt beweerd. En niet alles is al overal bekend. Neem nu het beloofde uitstel van de belastingaanslag. Uitstel is geen afstel, hè? Je zal het uiteindelijk toch moeten ophoesten.

Klussen kost ook geld
Ja het is een goed moment om die vervelende klussenlijst erbij pakken. Maar tegelijk kost klussen ook geld. En we hebben geen inkomsten , zegt Luc Scheper van Café Rocks.

Ook bij hem wordt gewerkt, maar in zijn achterhoofd hoort hij telkens dat stemmetje: wat als het allemaal te lang duurt? Iedereen gaat er maar van uit dat we op 6 april weer opengaan, maar daar ben ik helemaal niet zo zeker van , zegt Scheper. Er zijn allerlei regelingen beloofd, maar dat is geen eenvoudig traject.

Bezet en overbelast
Er is nog niks duidelijk. En je krijgt ook nergens iemand te pakken. Lijnen voor aanvragen zijn bezet, loketten voor informatie zijn overbelast. Daar krijg je ook stress van. Het is allemaal een kwestie van geduld bewaren, maar de vaste lasten lopen wel door. Dit kunnen wij geen drie maanden uitzingen.

Zijn eigen personeel is aan het werk in en om het pand. Er zijn Enschedeërs genoeg die de horeca zouden willen helpen, maar Scheper weet niet hoe. Als je hier komt, loopt iedereen elkaar in de weg. Een blik verf doneren? Nee hoor, het is hier geen derdewereldland. We moeten gewoon geduld hebben. En hopen dat het allemaal snel voorbij is. Fingers crossed.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.