Twente
Enschede
Sport
Video
Radio

Hardloopwedstrijd Batavierenrace dit jaar online: “Aanmoedigen met ‘juichopnames’”

De Batavierenrace, dé hardloopwedstrijd onder studenten, vindt dit jaar online plaats. Normaal loopt de route van Nijmegen naar de UT in Enschede, dit jaar lopen de deelnemers hem via hardloopapps in hun eigen omgeving. Op 22, 23 en 24 april kunnen renners meedoen aan het evenement.

Online editie

Het bestuur besloot het evenement dit jaar online te organiseren. Laura Scharstuhl, voorzitter van editie 2021: “Het is de bedoeling dat alle lopers zichzelf opnemen via een hardloopapp, zoals Strava. We hebben een website opgezet waar deelnemers hun gelopen kilometers kunnen insturen. Wij berekenen dan de gemiddelde snelheid en maken bekend welke ploeg het snelst heeft gelopen.” Alle deelnemers rennen in hun eigen omgeving. Zo is er een student uit Oslo die vanaf daar mee rent. Ook vindt er na afloop een online feest plaats.

Studentensfeer

Om de ‘studentensfeer’ van de race ook online over te brengen, zette het bestuur een livestream op. “We gaan hiervoor ploegen benaderen die tijdens de race leuke dingen ondernemen, zoals rennen in een onesie. Ook bedenken we gekke opdrachten voor de deelnemers. Helaas kunnen lopers niet feestelijk onthaald worden op de Sintelbaan, zoals normaal. We doen ons uiterste best om dat feestelijke gevoel bij de finish toch over te brengen op de lopers, bijvoorbeeld met ‘juichopnames’ van supporters.”

icon_main_quote_red_glyph

"We doen ons uiterste best om dat feestelijke gevoel bij de finish toch over te brengen op de lopers."

Laura Scharstuhl, voorzitter editie 2021

Niet doorgaan

In 2020 moest het bestuur de race last minute afgelasten en is de eerste online editie op poten gezet. Hier deden 170 ploegen aan mee. Het bestuur heeft hier al veel van geleerd, maar wil dit jaar nog meer enthousiastelingen bereiken. De race helemaal niet door laten gaan is namelijk geen optie. Scharstuhl: “Ik verwacht dat we dan veel fanatiekelingen op ons dak krijgen. Ook als bestuur willen we de wedstrijd door laten gaan. Het is roeien met de riemen die we hebben, maar we gaan er iets moois van maken.”

Batavierenrace

De Batavierenrace is een estafetteloop, normaal van Nijmegen tot aan de Universiteit Twente in Enschede. De race is 175 kilometer lang en opgedeeld in 25 etappes. Vooral studenten doen mee aan het evenement. Als afsluiter vindt er een groot feest plaats op de UT. Hier is ook een camping voor deelnemers. Mensen komen van ver om mee te doen. Ook internationale studenten uit bijvoorbeeld België, Duitsland en Engeland doen vaak mee.

Lol en gezelligheid

Volgens Scharstuhl is het voornaamste doel van de race om lol te hebben. Veel deelnemers doen mee voor de gezelligheid of voor het feest achteraf. “Ik heb gezien dat supporters met een bierkratje achterop hun fiets de lopers aanmoedigden. Volgend jaar vindt de vijftigste editie van de race plaats. We zouden het geweldig vinden om die editie weer ‘normaal’ te organiseren.”

icon_main_info_white_glyph

Meer info

Meer weten over de online Batavierenrace 2021? Ga naar batavierenrace.nl.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.