Enschede

“De derde generatie moet de lans een beetje breken”

Rachel Denneboom, voorzitter van het Enschedese comité 4 en 5 mei, heeft een Joodse achtergrond. Zij is derde generatie. De echo van de oorlog klinkt nog altijd na. Ze vertelde erover in de aflevering van gisteren in 1Twente Vandaag.

Ernst Bergboer | 1Twente

Het overviel de voorzitter van het 4 en 5 mei comité een beetje, die was aangeschoven vanwege die functie. Gisteren vierde Enschede 75 jaar bevrijding: op 1 april rolden geallieerde tanks de straten binnen van de grootste stad van Twente. Daar was de oorlog voorbij en het was het startschot voor de bevrijding van Overijssel.

âVraag jij maar aan omaâ
âIk vind mijn afkomst voor mijn functie totaal niet relevant en probeer vragen daarover altijd een beetje te vermijden. Niet dat ik het erg vindt om erover te praten, hoorâ¦â In Rachelâs korte familieschets klonk door hoezeer oorlog en leed generaties lang naklinken. âDe eerste en twee generatie praten weinig. De derde generatie kan vaak een lans breken. âVraag jij maar aan oma, misschien dat er dan meer uitkomtâ.â Rachel vertelde dat ze al tien jaar bezig is om het verhaal van haar grootmoeder op te tekenen. âMijn oma leeft nog. Ze is bijna 92, dus dat wordt echt tijd. Maar ik realiseerde me dat ik het zelf ook moeilijk vind om over te praten.â

Kijk hieronder naar het hele interview met Rachel Denneboom.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente