Enschede

VIDEO | Speeltuinen zijn en blijven voorlopig dicht

De zon schijnt, de weerprofeten voorspellen ons voor de komende dagen nog meer, maar het samenscholingsverbod houdt de speeltuinen in Enschede dicht.

Ernst Bergboer | 1Twente

âWij volgende de richtlijnen van de scholen en Jantje Betonâ, zei Henja Bartelink gisteren in de uitzending van 1Twente Vandaag. Beheerders, die normaal gesproken spelen faciliteren, verkopen nu âneeâ, als er kindjes aan de gesloten poort staan. âEen of twee spelende kinderen zijn op zich geen probleemâ, stelde Bartelink, âmaar als er twee zijn, dan komen er al snel meer. En dan moeders en vaders er nog bij. Dat kan niet.â

Tegennatuurlijk
Stichting Enschedese Speeltuinen voert tegennatuurlijk beleid. Bartelink: âNormaal gesproken probeer je er juist van alles aan te doen om de speeltuinen toegankelijk te maken. We zijn voorstander van een open speeltuin, met een sluisje, zodat kinderen ook in de avonden en weekenden kunnen spelen. Nu werkt dat tegen je.â Als de beheerders er niet zijn, doet de directrice een beroep op het gezonde verstand van de mensen zelf.

Meivakantie
Scholen gaan pas na de meivakantie weer open. Op zân vroegst. Of de achttien beheerde speeltuinen die Enschede telt in de mei-vakantie wel open zijn, durft Bartelink nog niet te zeggen. âWe wachten de aangekondigde persconferentie van de minister-president op 28 april af. Dan nemen we een besluit.â

Kijk en luister hieronder naar het hele gesprek met Henja Bartelink.

Alle uitzendingen van in 1Twente Vandaag zijn terug te zien op onze site. Maandag is er een nieuwe editie met info, nieuws, reportages en interviews over Enschede en Twente onder corona. Kijk en luister live van vier tot vijf, iedere werkdag.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente