Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Moskeebestuur stapt naar Raad van State om gemeenteraad terug te fluiten

Ontwerp van de nieuwe moskee in Enschede Foto Gemeente Enschede 2021 04 09 194413
Het ontwerp van de nieuwe Enschedese moskee die op de hoek Kuipersdijk/Wethouder Beversstraat moet worden gebouwd.
Beeld: Gemeente Enschede

De strijd om de nieuwe moskee tussen de Enschedese gemeenteraad en de Turkse gemeenschap is nog lang niet gestreden. Het moskeebestuur stapt naar de Raad van State om de gemeenteraad terug te fluiten. Die besloot vorig jaar december geen toestemming te geven voor de bouw van een moskee op de hoek Kuipersdijk/Wethouder Beversstraat. “Dit is de enige weg die we kunnen nemen”, zegt woordvoerder Ahmet Kemaloğlu van de Turkse gemeenschap.

Tien jaar lang zijn de Enschedese Turken al in de weer om een nieuwe moskee in Enschede te bewerkstelligen als vervanging van de twee oude gebouwen aan de Ledeboerstraat en Atjehstraat. Dat zijn oude panden en ‘ongeschikt voor onze activiteiten’, zegt Kemaloğlu.

Op het moment suprème toen de zaak eind vorig jaar eindelijk geregeld leek, lag de gemeenteraad plotseling in meerderheid dwars door geen toestemming voor de wijziging van het bestemmingsplan te geven. Het gekke van dat besluit was, dat de Enschede politici in oktober 2017 wel akkoord gingen met de bouw van de moskee.

Weggestemd

“Dat was heel negatief voor ons. Ons plan werd weggestemd. Dan houdt het op en is voor ons de weg afgesloten”, aldus Kemaloğlu. Hoewel er na het raadsbesluit nog gesprekken zijn gevoerd met raadsleden en wethouder Niels van den Berg, werd geen overeenstemming bereikt.

“De enige mogelijkheid is dan nog om bezwaar aan te tekenen tegen het besluit bij de Raad van State. Het moet ook een keer afgelopen zijn. Elke keer worden er weer drempels opgeworpen om het bouwplan tegen te houden. We hebben er geen zin meer in. Dan maar een rechtszaak.”

icon_main_info_white_glyph

Turks Cultureel Centrum

Het bestemmingsplan Moskee Kuipersdijk gaat over meer dan de bouw van een moskee. In feite gaat het om een Turks Cultureel Centrum waar de activiteiten van de moslimgemeenschap kunnen plaatshebben. Het plan voorziet in de bouw van een gebedsruimte met 625 plaatsen, ruimtes voor bijeenkomsten, horeca met een vloeroppervlak van maximaal 2200 m². Ook is er een plek voor een winkel van 80 m².

Terecht

Wethouder Niels van den Berg snapt dat wel. “Ik ben niet verrast. Ik vind het niet meer dan terecht”, zegt hij. De gemeenteraad moest het besluit vorig jaar december nog even dunnetjes overdoen nadat diezelfde Raad van State vond dat de gemeente de verkeersafwikkeling, het parkeren, de verkeerdrukte rond de Kuipersdijk niet goed had onderzocht. Dat moest nog maar een keer over, vond het hoogste rechtscollege in ons land.

Dat gebeurde, waardoor de gemeenteraad zich drie jaar nadat het bestemmingsplan was goedgekeurd nog een keer over de materie moest buigen. De verdenking bestond dat gemeenteraadsleden andere argumenten dan de verkeersproblemen hanteerden om de bouw tegen te houden. “We hebben er toen in het college ook vraagtekens bij gezet”, zegt wethouder Van den Berg. “Maar ook al kun je er twijfels bij hebben, de gemeenteraad is ons hoogste orgaan. Ik respecteer wat de raad bij meerderheid heeft besloten.”

“Het moet een keer afgelopen zijn. We hebben er geen zin meer in. Dan maar een rechtszaak”

Niets te verbergen

Woordvoerder Kemaloğlu doet dat bepaald niet. “De problemen kwamen weer opnieuw ter sprake. We gaven in het hele proces steeds alle medewerking. Alles wat ons is gevraagd, deden we. Ook hoe de financiering is geregeld. We hebben niets te verbergen.” Het steekt zo dat de Turkse gemeenschap geen andere weg meer ziet dan de gang naar de rechter. “Alles zit dicht. We hebben geen zin om nog eens tien jaar verder te gaan.”

Postbode

Inmiddels, zegt de wethouder, is het beroep ingediend en heeft de Raad van State aan de gemeenteraad al om een nadere motivering gevraagd. De raad gaat volgende week aan de slag om die te leveren.

Het College van Burgemeester en Wethouders blijft daarbuiten. “We hebben geen toevoegingen. We zijn de postbode”, aldus Van den Berg. Hij vindt het uiterst vervelend dat het zo is gelopen, ‘maar ik kan er weinig aan doen’. Overigens wijst hij erop dat de gemeenteraad nog steeds haar besluit kan herzien. “Dat is wel een optie geweest en dat blijft ook zo”, zegt hij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.