Hengelo
Politiek

Hengelose kinderen mogen meebepalen hoe de stad de vrijheid viert

Kun je altijd zeggen wat je denkt? Kun je zijn wie je bent? En wat doet het met je als je hier als kind bent gekomen, op de vlucht vanuit een oorlogsgebied? Op dat soort vragen wil burgemeester Sander Schelberg graag antwoord hebben van Hengelose kinderen. "Ik wil graag jaarlijks bij het thema vrijheid stilstaan en ben benieuwd welke ideeën de kinderen daarover hebben."

Schelberg porter
Burgemeester Sander Schelberg en bevrijder Henry Porter weten hoe belangrijk vrijheid is en willen die boodschap graag delen met de Hengelose jeugd. © Gemeente Hengelo

Henri Porter

April staat in Hengelo in het teken van de vrijheid. De herwonnen vrijheid na de oorlog, maar ook hoe we tegenwoordig omgaan met vrijheid en eventuele beperkingen, zoals nu door corona bijvoorbeeld. Hengelo werd op 3 april 1945 bevrijd van de Duitse bezetter door Engelse en Canadese soldaten. Een van die soldaten, Henri Porter, leeft nog en komt voor in een video die nu online staat. Daarin vertellen met name jonge mensen hoe zij vrijheid zien. Om de jeugd te betrekken bij hoe Hengelo ook de komende jaren de vrijheid viert, wordt hen gevraagd hun mening te geven via de speciale Baas boven Baas swipe-app. Alle ideeën komen bij de burgemeester en de betrokken ambtenaren terecht.

Herdenkingsmonument

Jaarlijks adopteren basisschoolleerlingen uit een groep 7 het herdenkingsmonument. Dit jaar was de eer aan IKC Esrein. Zij namen het stokje over van basisschool Mikado. Door corona waren er verder geen genodigden bij de ceremonie aanwezig. Burgemeester Sander Schelberg hoopt de vrijheid volgend jaar weer groots te kunnen vieren: "Vrijheid is een groot goed, dat we samen moeten koesteren."

icon_main_info_white_glyph

Wekelijkse update

De hele maand april staat in het teken van vrijheid. De swipe-app kan tot en met vrijdag 30 april ingevuld worden. Elke woensdag verschijnt er een korte rapportage op de Facebookpagina en het Instagramaccount van de gemeente, waarin verschillende mensen aan het woord komen. Onder hen veel kinderen, maar ook bevrijder Henry Porter (95)

Baas boven Baas

De gemeente Hengelo wil jongeren graag beter betrekken bij het werk en beleid van de gemeente. Daar is een speciale Baas boven Baas-campagne en swipe-app voor ontwikkeld. Eerder kon de Hengelose jeugd al meedenken over hoe ze omgaan met de uitdagingen waarmee corona hen opzadelt, over klimaatmaatregelen en over de herinrichting van het marktplein. En nu kunnen ze hun ideeën geven over het thema vrijheid. De uitkomsten van de huidige campagne over vrijheid worden op 5 mei, Bevrijdingsdag, gepresenteerd.

Op dinsdag 20 april om 19.00 zijn Sander Schelberg en Henry Porter te gast in Hengeloos Peil. Live te volgen via 1Twente.nl en op vrijdag 23 april vanaf 22.00 uur op het tv-kanaal van 1Twente.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.