Enschede

Enschede krijgt testfabriek SaXcell om van gebruikt textiel nieuwe broeken te maken

Enschede krijgt een testfabriek waar nieuwe vezels worden gemaakt van gebruikt textiel. Als de testen goed uitpakken, komt er een volledige productiefabriek waar zoân dertig tot veertig personen aan het werk kunnen.

456662 630758
Michel Hasselerharm | Tubantia

De fabriek wordt gebouwd onder de vlag van SaXcell, dat in 2015 is opgericht door Saxion. Daarin wordt samengewerkt met textielinzamelaar Sympany in Utrecht, textielproducent WeVoTex in Enschede en drie Turkse textielbedrijven. De bouw is mogelijk door een overeenkomst die donderdag is ondertekend door een consortium van investeerders. âWe brengen een industrie terug naar Twente, waar we ooit in voorop liepenâ, aldus medebedenker Ger Brinks van Saxion.

Voor het eerst op grote schaalCentraal staat een binnen Saxion ontwikkeld proces, waarbij van oude katoenvezels een soort pulp wordt gemaakt. Dat vormt de grondstof voor nieuwe zogenoemde cellulosevezels. Die zijn volgens Saxion van betere kwaliteit dan de oorspronkelijke vezels. Met 100 kilo pulp per dag wordt dat straks in Enschede voor het eerst op grote schaal geproduceerd. In Turkije wordt van de pulp uiteindelijk garen en doek gemaakt, dat geschikt is voor de productie van onder meer (werk)broeken, handdoeken en gordijnen.

Bouw mogelijk nog dit jaarVoor de Enschedese testfabriek zijn twee locaties in beeld op bestaande bedrijventerreinen. Welke dat zijn, kan Brinks nu nog niet zeggen. Hij hoopt dat in de herfst van dit jaar kan worden begonnen met de bouw. âMaar door de coronacrisis kan het wel een paar maanden vertraging oplopen.â

In eerste instantie komen er twee tot drie mensen vast in de fabriek te werken, aangevuld met studenten als stagiaires en, afhankelijk van de ontwikkelingen, een vijftal tijdelijke arbeidskrachten. In het textiellaboratorium van Saxion wordt een aparte afdeling voor SaXcell ingericht. Over twee jaar moet blijken of het proces economisch rendabel te maken is. âEn dan heb je het over een echte fabriek, waar dertig tot veertig mensen aan het werk kunnenâ, zegt Brinks.

Bijna volledig te recyclenSaxion benadrukt ook het duurzame karakter van het proces. Ongeveer 65 procent van de 145 miljoen kilo textiel die jaarlijks wordt weggegooid in Nederland kan zo worden hergebruikt. Daarnaast kan het oplosmiddel om te recyclen voor meer dan 99 procent worden hergebruikt . De SaXcell-vezel zelf kan ook vele malen gerecycled worden.

De expertise voor chemisch recyclen komt voort uit het Lectoraat Sustainable & Functional Textiles van Saxion. Daar is ook de naam van de vezel bedacht: SaXcell staat voor Saxion cellulose.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Annina Romita