Twente
Enschede
Sport
Video
Radio

'De beste atleten komen naar Enschede; de hele wereld kijkt mee'

Ineens was daar gisteravond bijzonder sportnieuws voor Twente: de NN Mission Marathon wordt dit jaar niet in Hamburg, maar in Enschede gelopen. Op 18 april , op de voormalige vliegbasis Twenthe. “Ik ben heel erg blij, heb drie keer in m’n arm geknepen”, reageert directeur Sandra Melief van Enschede Marathon. “De hele wereld kijkt naar Enschede.”

Ze reageerde afgelopen vrijdag razendsnel toen Hamburg vanwege Covid afviel als organisatiestad. De NN Mission Marathon met de 70 beste lopers ter wereld zou daar worden gehouden. “In januari wilden we de elite al naar Enschede halen, maar er was veel concurrentie. Van onder andere Hamburg. Dat was ons te groot. We moesten ’m laten gaan. En nu komt ie als een boemerang bij ons terug.”

Draaiboek

Terwijl ze haar verhaal in 1Twente Vandaag vertelt, gaat haar telefoon meerdere malen. Er is veel te doen, want zondag over een week wordt de marathon al gelopen. Hamburg belt, organisatiebureau Global ook om overleg te plegen, want Enschede neemt het complete draaiboek van ‘Hamburg’ over.

Absolute wereldtop

’t Is niet zomaar iets wat Enschede binnenhaalde. Zeventig lopers van de absolute wereldtop die een gooi doen naar de Olympische kwalificatie. Onder hen de beste marathonloper ter wereld. Eliud Kipchoge, die de 42 kilometer binnen de twee uur liep.

“Ik belde ze vrijdagmiddag om een uur. Vroeg of het klopt dat de marathon in Hamburg niet doorgaat en ze op zoek zijn naar een andere plek. Ze hadden drie locaties: drie in Nederland en een in Duitsland. Het heeft een middag geduurd. Toen kregen wij ‘m. Ze waren zwaar onder de indruk dat we dit konden regelen.”

De wedstrijd wordt gehouden op het evenemententerrein en deels de landingsbaan van de vliegbasis. Er moet van alles worden geregeld: beveiliging, volgauto’s, juryleden, vrijwilligers, overleg met de Veiligheidsregio, burgemeester, wethouders, te veel om op te noemen.

DSCF2149
Vliegbasis Twenthe het decor van de NN Mission Marathon © Henk ten Harkel

Twente in optima forma

Melief geniet nog na van de snelle actie en de samenwerking met allerlei mogelijke instanties en organisaties. “Twente in optima forma”, zegt de voorzitter. “We kunnen laten zien wat we in huis hebben We hebben altijd wel snelle lopers, met name uit Afrika, aan de start. Dat zijn goede lopers, af en toe blinkt er later eentje uit. Dan kunnen we zeggen dat ie in Enschede is begonnen. Wil je echte toplopers dan moet er ontzettend veel geld bij. En nu heb je de kans om de beste atleten naar Enschede te halen.”

Mooie beelden

Dat belooft wat, want Melief steekt niet onder stoelen of banken dat dit dé kans is om Enschede aan die wereld voor te stellen. “Dat gaan we doen. We voeden de uitzending met mooie beelden van het vliegveld onze stad. Hoe kunnen we Enschede zo mooi mogelijk laten zien. Dat gaan we regisseren met Enschede Promotie.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.