Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bedrijventerrein rond Twente Airport loopt 1,5 miljoen mis na streep door evenementenplan op vliegbasis

20240329 Twente Airport Technology Base De Strip
Technology Base Twente (links) loopt inkomsten mis nu er geen volwaardig evenemententerrein komt op De Strip (rechts).
Beeld: 1Twente/GoogleMaps

Technology Base Twente eindigt het jaar 2023 met een verlies van 1,8 miljoen euro. Het gezamenlijke bedrijventerrein van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel wordt vooral geteisterd door een uitspraak van de Raad van State, die eind vorig jaar het bestemmingsplan voor een evenemententerrein op de oude taxibaan van Vliegbasis Twenthe vernietigde. Hierdoor hoeft evenementenbedrijf VTE de laatste drie betalingstermijnen voor de overname van het stuk grond niet te voldoen.

Toen ondernemer Jan van Eck in 2014 met Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie aan de slag ging op de voormalige vliegbasis, was het plan om er een volwaardig evenemententerrein van te maken. Voor het gebied rond Hangar 11 - waar theaterproducties en vlooienmarkten plaatshebben - lukte dat. Maar bij De Strip, zoals de oude taxibaan heet, kwamen er beren op de weg. Tot twee keer toe vernietigde de Raad van State het bestemmingsplan vanwege stikstofregels. Nu probeert VTE via een tijdelijke afwijking op het bestaande bestemmingsplan alsnog een minimaal aantal evenementen mogelijk te maken.

Drie betalingstermijnen

Ondanks de beoogde tijdelijke afwijking kan VTE een belangrijk deel van haar plannen niet realiseren. Een evenemententerrein dat over het hele jaar 500.000 bezoekers trekt, met meerdere grote festivals en auto(race)shows, behoort immers niet tot de mogelijkheden. En dat betekent dat er een clausule in werking treedt die ooit bij de aankoop van de oude vliegbasis is afgedwongen.

Strip Vliegveld Twenthe Google Maps
Lees ook
Uitbreiding van evenemententerrein Vliegbasis Twenthe sneuvelt weer bij rechter: kunnen festivals doorgaan?

Er is destijds namelijk afgesproken dat het evenementenbedrijf pas de laatste betalingen voor het stuk grond hoeft te voldoen als de gewenste wijziging van het bestemmingsplan onherroepelijk is. Nu de hoogste bestuursrechter daar een streep door heeft gezet, ligt zo'n definitief plan voorlopig niet in het verschiet. De laatste drie betalingstermijnen, samen goed voor 1,5 miljoen euro, worden daardoor niet in rekening gebracht.

Verlies voor Technology Base

Het schrappen van de betalingstermijnen heeft indirect gevolgen voor de gemeente Enschede en de provincie Overijssel. Beide overheden zijn immers voor de helft eigenaar van de partij die de gronden verkocht: Technology Base Twente. De voormalige vliegbasis maakte deel uit van het areaal van het bedrijventerrein. De misgelopen inkomsten voor de grondverkoop zijn opgenomen in de jaarresultaten over 2023.

Netto is er sprake van een 'verlies' van 1,1 miljoen euro. Omdat het plan voor een volwaardig evenemententerrein op De Strip niet doorgaat, hoeven er ook geen fysieke aanpassingen te worden gedaan in de infrastructuur bij de entree van het terrein, op de hoek van de Vliegveldweg en Oude Deventerweg. De kosten van die aanpassingen, zo'n 400.000 euro, waren anders ook op rekening gekomen van Technology Base Twente.

Tekort bij Twente Airport

Hoewel de jaarresultaten formeel nog bevestigd moeten worden, eindigt Technology Base Twente 2023 met een verlies van 1,8 miljoen euro. Dat wordt dus voor een belangrijk deel veroorzaakt door de misgelopen betalingstermijnen voor de voormalige vliegbasis. Het resterende verlies, ongeveer 660.000 euro, is een tekort op de exploitatie van Twente Airport.

20240218 Twente Airport Luchthaven Technology Base drone Skeldar Saab
Lees ook
Defensie denkt aan Twente Airport voor vrachtdrones, luchthaven biedt zich aan voor 'meer' militair gebruik

Het gaat daarbij om de optelsom van alle luchthavengerelateerde activiteiten. Op dat gebied is al langer sprake van een verlies, onder meer door gemiste opbrengsten voor het 'parkeren' van vliegtuigen. Op dit moment wordt gekeken hoe de exploitatie van Twente Airport op langere termijn kan worden hersteld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.