Enschede

VIDEO | “Ervoor zorgen dat we er nog sterker uitkomen”

Een extra vergadering van Twente Board, online, over de gevolgen van de coronacrisis voor Twente. De uitkomsten: nu zorgen voor maximale ondersteuning van ondernemers, over de crisis heen de strategie van technologie en innovatie nog beter voor het voetlicht brengen. Wim Boomkamp, voorzitter van de adviesraad, sprak erover bij 1Twente Vandaag.

457158 HKEB7514
Ernst Bergboer | 1Twente

âDiepgaande kennis en groot innovatief vermogen. Ondernemerschap en samenwerken.â Twente beschikt over een unieke set eigenschappen die niet alleen van belang zijn om deze crisis door te komen, maar waarmee de regio ook een belangrijke rol kan spelen als het gaat om de toekomst. Een mondiale rol, welteverstaan. Dat - kort gezegd - is de boodschap van Twente Board op haar eigen website. En precies dat was ook de boodschap van Boomkamp bij 1Twente Vandaag.

Dramatisch
âDe effecten van deze crisis zijn dramatischâ, stelde Boomkamp. Hij wees op talloze sectoren en ondernemers bij wie de stilstand er keihard in hakt. âEr zijn ook sectoren die het juist extra druk hebben, maar dat is de minderheid. Maar denk aan de culturele sector, zzpâers voor wie dit normaal gesproken de drukste tijd van het jaar is, net als de vrijetijdssector. Maar ook aan start-ups, die geen enkele buffer hebben en geld moeten verdienen.â

Boomkamp maakte nog maar eens duidelijk dat Twente Board geen uitvoeringsorgaan is. Anders gezegd: het is niet zo dat Twente Board over een eigen zak met geld kan beschikken om de pijn links en rechts te verzachten. âMaar wij kunnen wel bevorderen dat de beschikbare middelen in de regio anders worden ingezet en we kunnen instrumenten inzetten of nieuw leven inblazen, zodat ondernemers geholpen zijn.â Daarmee doelde Boomkamp niet alleen op gemeenschapsgelden van gemeenten en provincie, maar ook op bijvoorbeeld de manier waarop onderwijsinstellingen inspelen op de behoefte bij ondernemingen in de regio of op de aansluiting van industrie bij slimme technologie die wordt bedacht bij UT en Saxion, bijvoorbeeld.

Keuzes voor de langere termijn
De lijnen in Twente zijn kort, de afstanden relatief klein, het sociale klimaat is gemoedelijk, de samenwerking relatief makkelijk. Twente Board is daar bijna een voortvloeisel van. De raad bestaat uit 15 vertegenwoordigers uit de top van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Daarmee is het niet alleen een platform waar afstemming kan plaatsvinden, maar ook de logische plek om een strategie voor de regio uit te stippelen. Dat helpt bij een snelle aanpassing aan een crisis als die waar we nu in zitten, maar ook om de keuzes te maken die belangrijk zijn voor de langere termijn. Boomkamp stipte beide aspecten dan ook aan.

âVoor nu is het ontzettend belangrijk, voor welke sector dan ook, dat mensen hun werk behouden, dat er geen kennis en vakmanschap verloren gaat.â Volgens Boomkamp is er heel veel aan gelegen om ervoor te zorgen dat projecten doorgang kunnen vinden. âDe gemeente Twenterand heeft bijvoorbeeld besloten om alle kunstgrasvelden in een keer te vervangen. Dat is een investering die ze toch moeten doen.â

Supportteam
Twente Board heeft een supportteam ingericht waar ondernemers met vragen terecht kunnen. âWe merken dat ondernemers niet altijd de weg weten te vinden in alle regelingen die er bestaan. Er dreigen er nu teveel tussen wal en schip te vallen.â Overigens maakte Boomkamp duidelijk dat hij bij ondernemers niet alleen denkt een MKB en groot-bedrijf, maar ook aan culturele instellingen, zzpâers en start-ups.

Voor de langere termijn ziet Boomkamp de versterking van die kracht van Twente als de belangrijkste taak van Twente Board. âZonder iets af te doen aan het belang van wat we nu doen.â Hij noemde beademingsapparaat-bouwer Demcon en schoonmaakbedrijf Asito als voorbeelden van die kracht in de huidige tijd, âMaar dat kunnen alle sectoren zijn: zorg en landbouw, bijvoorbeeld.â Wie op de website van de raad kijkt, ziet kreten als âEarth is callingâ en âFarm of the futureâ, waarmee de focus meteen helder is: Twente heeft de wereld iets te bieden. Demcon kan er over meepratenâ¦

Hieronder vind je het hele gesprek met Wim Boomkamp bij 1Twente Vandaag:

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente