Enschede

AUDIO | Raadsvergaderingen straks digitaal in Enschede

Op diverse plekken in het land is het al geïntroduceerd, Enschede begint er maandag mee: digitale vergaderingen van de gemeenteraad. René Kreeft, fractievoorzitter van de VVD en voorzitter van de eerste digitale commissievergadering, is optimistisch.

457209 666382
Ernst Bergboer | 1Twente

âWie weet wat dat voor de toekomst nog brengt.â Daarmee sloot Kreeft het gesprek over die digitale Raadsvergaderingen bij 1Twente Vandaag af. Daarmee zat hij op eenzelfde spoor als Onno van Veldhuizen, die digitale raadsvergaderingen beschoren de coronacrisis, eerder in de uitzending, ook al zag overleven.

Ordentelijk vergaderenVolgens Kreeft was veel raadswerk al digitaal. âEn ook in de afgelopen weken hebben we elkaar geregeld digitaal opgezocht en dat ging eigenlijk heel erg goed.â De VVDâer ziet dan ook niet veel problemen. âWe hebben wel afgesproken dat elke woordvoerder tevoren puntsgewijs de andere fracties laat weten wat hij wil gaan zeggen en aangeeft wat zijn fractie van een onderwerp vindt. Daarmee kunnen we de discussie ordentelijk laten verlopen. Zo gaan we het in elk geval maandag proberen.â

Enschede telt 39 raadsleden en dertien fracties. Dat is een flinke zaal vol en er geldt normaliter een tamelijk strak protocol om ervoor te zorgen dat iedereen kan zeggen wat hij zeggen wil en dat alle standpunten en argumenten kunnen worden uitgewisseld.

Zoom?Een ander, wat heikel, punt is de vraag van welk platform er voor de raadsvergaderingen gebruik wordt gemaakt. Vooralsnog lijkt dat, naar de woorden van Kreeft te oordelen, Zoom te zijn, een applicatie die nogal in opspraak is geweest omdat hij zo cyberlek als een mandje zou zijn. Kreeft: âDaar hebben ze in de afgelopen weken heel veel aan gedaan en dat lijkt nu wel goed te zitten. En het werkt het makkelijkst.â Maar volgens Kreeft âzijn de geleerden nog aan het zoekenâ.

Publiek kan de raads- en commissievergaderingen live bijwonen via raad053.nl. Naar mogelijkheden om in te spreken tijdens commissievergaderingen wordt nog gezocht.

Begin deze maand werd in de Tweede Kamer een spoedwet aangenomen die digitale raadsvergaderingen mogelijk maakte. De gemeentewet stelt dat raadsbesluiten op afstand niet mogelijk waren, en dus altijd in een fysieke vergadering moeten plaatsvinden.

Luister hieronder naar het gesprek met René Kreeft in de laatste aflevering van 1Twente Vandaag.

Beeld: Carlo ter Ellen, © TC Tubantia