Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Vanuit de auto condoleren; binnenkort werkelijkheid in Enschede

457608 red candle 3590872 1920

Geen laatste groet kunnen brengen na een overlijden; het wordt als een groot gemis ervaren, merken ze bij Varvik Uitvaartzorg. In navolging van collega s in den lande begint de Enschedese uitvaartonderneming met condoleance drive-ins: afscheid nemen vanuit de auto.

Arjan te Bogt | Tubantia

Sinds de aangescherpte maatregelen om het coronavirus tegen te gaan van kracht zijn, worden condoleances niet meer gehouden. En dat wordt als een groot gemis ervaren, weet Jacqueline Beimers, voorzitter van Varvik Uitvaartzorg. Vooral ook omdat een uitvaart nu al zo anders is. Mensen hebben veel meer contacten dan die dertig die er bij aanwezig mogen zijn. Die kunnen nu die laatste groet niet brengen. Dat geeft extra verdriet.

Elkaar in de ogen kijkenEen filmpje van een collega in het land bracht hen op het idee van de condoleance drive-in: mensen kunnen in hun auto (of op de fiets) langs de kist rijden, om zo - op afstand - toch afscheid te nemen. Het is elkaar zien, de familie in de ogen kijken en een gebaar maken naar de overledene , zegt Beimers. We denken dat het een waardevolle aanvulling is, dat het kan helpen de leegte iets op te vullen.

De locatie aan de Varviksingel is er voor geschikt, volgens Beimers. De kist kan onder een luifel staan, daar kunnen mensen voorlangs rijden. Dat het op de Singel, de veelgebruikte rondweg om het centrum van Enschede, dan druk kan worden, is niet uitgesloten. Beimers stelt echter dat dit overlegd is met de politie en er verkeersbegeleiders zullen staan, als er zo n condoleance is.

Het Enschedese uitvaartcentrum biedt deze dienst vanaf dit weekend aan, Beimers verwacht dat de eerste condoleance drive-in snel plaatsheeft. Hier wordt ongetwijfeld gebruik van gemaakt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.