Enschede

AUDIO | Ramadan 2020: Er zit niets anders op dan thuis te vasten

Vasten in het coronatijdperk. Het valt niet mee. De islamitische gemeenschap begint donderdag aan de Ramadan, de vastenmaand. Dit jaar zonder het dagelijks bezoek aan de moskee, zonder familie en vrienden. âDat is moeilijk, maar we houden ons aan de regelsâ, zegt woordvoerder Ahmet Kemaloglu van het Turks Cultureel Centrum Enschede.

457682 607550 Thumb Large
Henk ten Harkel | 1Twente
Het meest lastige is volgens Kemaloglu niet eens het vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Ramadan is bij uitstek een feest van de hele gemeenschap met het dagelijks bezoek aan de moskee als centrale activiteit. En niet te vergeten de gezamenlijke maaltijd na zonsondergang met familie en vrienden.

âSoms zit je met tientallen mensen bij elkaar, soms wel honderd. Maar ja, dat zit er nu niet in. Ik kan niet eens meer naar mijn moeder. Moeilijkâ, aldus de woordvoerder.

Hieronder het complete interview met Ahmet Kemaloglu over de Ramadan in Coronatijd.

Foto-onderschrift: De dagelijks gezamenlijke maaltijd na zonsondergang, de iftar, wordt dit jaar niet gehouden. "Dat is lastig", aldus een woordvoerder van de islamitische gemeenschap. foto: Lars Smook