Enschede

VIDEO | Biodiversiteit in de stad: “Er bloeit altijd wel iets en dat vinden bijen prettig”

Afgelopen weekend was het de Nationale Bijentelling. In totaal werden meer dan 135.000 bijen geteld, een record. In het buitengebied gaat het minder met de bijen, maar in de stad gaat het redelijk met de bijen.

457864 Whats App Image 2020 04 23 at 123215
Arjen Waanders | 1Twente

Als je denkt aan een bijentuin dan denk je niet meteen aan het Koningsplein in het centrum van Enschede. Tegenover het Medisch Spectrum Twente is een open pleintje met kleurrijke bloemen en planten. Het is nog rustig op het plein, en dit komt niet alleen door de coronacrisis. De bijen laten zich ook nog niet zien: âDie komen wat later op de middag, ze laten zich niet graag zien als het kouder dan 12 graden isâ, zegt Philip Winkelhorst, imker bij Stadsimkerij Hengelo.

Tijdens de Nationale Bijentelling van afgelopen weekend werd een recordaantal bijen geteld. Maar liefst 135.000 bijen en zweefvliegen werden geteld. De Bijentelling kon door de coronacrisis en het mooie weer rekenen op meer deelnemers dan gemiddeld. Maar toch gaat het niet helemaal goed met de bijen. Nederland heeft 360 soorten wilde bijen waarvan meer dan de helft bedreigd is. Volgens Winkelhorst gaat het vooral slecht met de bijen in het buitengebied: âOnze landbouwgronden zijn zo ingericht dat ze alleen gebruikt kunnen worden voor productie. Daar bloeien gewoon geen bloemetjes en dan is er geen eten voor de bijen. Wat hebben die bijen daar dan te zoeken?â, aldus Winkelhor.

StadsbijenToch gaat het volgens Winkelhorst wel wat beter met de bijen in de steden. âDe stad heeft een steeds betere biodiversiteit. Er bloeit altijd wel iets en dat vinden bijen prettig, want bijen moeten altijd etenâ. Het Koningsplein in Enschede is hier een goed voorbeeld van. Winkelhorst wijst naar een aantal narcissen: âKijk, deze zijn nu is uitgebloeid en je ziet dat de andere bloemen nu beginnen met bloeien. Je moet je tuin zien als een soort vuurwerkshow. Je wilt niet alles tegelijk afstekenâ, zegt Winkelhorst. De felle kleuren van de bloemen hebben een functie. Deze zogenaamde signaalkleuren werken als een soort baken voor insecten. Bijen weten dan dat daar de nectar en stuifmeel te halen valt. âEn wij mensen worden ook vrolijk van dit soort prachtige bloemen.â

DrachtplantenBijen houden van planten en bloemen die veel nectar en stuifmeel produceren. Deze planten worden drachtplanten genoemd. Nederland kent vele drachtplanten. Deze planten zijn niet alleen sierbloemen, maar ook bijvoorbeeld struiken en bomen. âEen voorjaarsbloemetje is heel aantrekkelijk voor ons, maar struikplanten en bomen zijn ook heel goed voor bijen. Daarnaast zijn deze ook makkelijker in onderhoudâ, zegt Winkelhorst. Met een aantal van dit soort planten in de Nederlandse tuinen helpt men de bij verder. De imker geeft als voornaamste tip om planten te planten waar jezelf ook vrolijk van wordt.

Marktplein HengeloWinkelhorst is erg te spreken over het Koningsplein: âWat ik zo fantastisch vind, is dat hier op deze manier een plein is ingericht. Het is heel aantrekkelijk en voldoet aan zijn functie. Ik zie dit ook wel op ons Marktplein in Hengelo. Leg het Marktplein iets anders aan, zorg dat de marktkramen er tussen kunnen. Zo maak je er een feestje van en heb je geen kaal plein meerâ, zegt Winkelhorst.

Geschikte drachtplanten voor in de tuin:
- Lamsoor
- Gewone braam en/of bosbraam
- Paardenbloemen
- Kruipwilg
- Linde

Beeld: still uit video, © 1Twente