Enschede

VIDEO | In Losser kan iedereen zich laten testen op corona

Met één simpele vingerprik weten of je corona hebt. Of eigenlijk vooral of je corona hebt gehad. Via een snelle test die meet of je antistoffen tegen het virus in je bloed hebt, kan het. Hestia in Losser biedt de test aan. Deze week houdt het bedrijf testdagen met vrije inloop, waarbij iedereen door de door hen opgezette âteststraatâ kan.

458029 coronatest
Marly Wilens | 1Twente

Bedrijfsleven
In eerste instantie waren het vooral zorginstanties die zich voor de test meldden, maar de vraag vanuit het bedrijfsleven neemt toe. Voor bedrijven is het belangrijk om te weten of werknemers die nu met corona-gerelateerde klachten thuis zitten de ziekte daadwerkelijk hebben of dat ze gewoon aan het werk kunnen. Hierdoor ontstond het vermoeden dat bij veel mensen de behoefte leeft om zich te laten testen.

Antilichamen Maar hoe werkt deze test, aangezien het hier dus om een andere test gaat dan vanuit de overheid voorgeschreven. Het grote verschil zit hem in de manier van afnemen en de fase van de ziekte die gedetecteerd kan worden. Bij de test die de GGD afneemt wordt slijm afgenomen en wordt gekeken of iemand de ziekte op dat moment heeft. Bij deze test wordt aan een druppeltje bloed afgelezen of er antistoffen tegen het virus in het lichaam zitten. Het gaat dan om twee soorten. De IgM antilichamen die in de acute fase van de ziekte aangemaakt worden en de IgG antilichamen. Die blijven langdurig in het bloed en zijn nog maanden aantoonbaar. Dat betekent dat iemand het virus reeds doorlopen heeft.

Momentopname Bij Hestia hameren ze erop dat het altijd een momentopname blijft. Is iemand net geïnfecteerd, zal dat aan deze test niet af te lezen zijn. Er zijn dan nog geen antilichamen aanwezig. Ook benadrukken ze dat wanneer er wel antilichamen aangetroffen zijn, iemand niet automatisch immuun is. Daarvoor is er nog te weinig bekend over dit virus. En daarbij kan iemand de ziekte nog altijd overdragen. Het credo is dan ook: blijf voorzichtig.

Betrouwbaarheid
Er zijn meer bedrijven in Nederland die deze vorm van testen aanbieden. Hestia, normaal gesproken actief in de trombosedienstverlening, haalt de test uit Duitsland. En stelt zelfs de best betrouwbare test uit Europa te hebben aangeschaft. In Nederland worden testen normaal gesproken beoordeeld door laboratoria, maar dat is bij deze test nog niet gebeurd. In Duitsland is de test wel onderzocht en is er ook al een wetenschappelijke publicatie over verschenen. Op het aantonen of je de ziekte doorlopen hebt, scoort de test 99,9%. De kans dat je vals positief of vals negatief bent getest is maximaal 1,8 procent.

Testdagen
Woensdag was bij Hestia de eerste testdag met vrije inloop. Via een coronaproof ingerichte wachtrij vullen mensen eerst een vragenlijst in waarin naar bekende coronaklachten wordt gevraagd. Daarna nemen ze de test af. De uitslag horen ze pas later. Mensen die positief getest zijn, worden dezelfde dag nog gebeld. De andere uitslagen worden via een versleutelde mail verstuurd. Altijd voorzien van een advies. De eerste testmiddag bleek een succes, zoân 50 mensen kwamen langs om zich te laten testen. Vrijdag 24 april is er opnieuw een testmoment van 16.00 tot 19.00 uur. Kosten voor de test zijn â¬39,25.
Beeld: still uit video, © 1Twente
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.