Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese speeltuinen woensdag weer open, maar alleen voor kinderen

458350 815272

Goed nieuws voor deze meivakantie: de speeltuinen gaan woensdag 29 april weer open. Wel waarschuwt de SES dat ouders er in principe niet bij mogen zijn.

Lilian ten Donkelaar | Tubantia

Kinderen tot 12 jaar zijn vanaf woensdag 29 april weer welkom in alle achttien speeltuinen die onder de vlag van de SES vallen. Dat zegt directeur Henja Bartelink van de Stichting Enschedese Speeltuinen.

Wij hebben gemeend dezelfde richtlijnen te volgen als voor scholen en sportverenigingen. Wij liften dus mee op de regels die daarvoor zijn opgesteld, en dat betekent dat ouders niet meemogen, net zoals ze niet langs de lijn mogen staan op het sportveld. We zijn dus primair open voor kinderen en het gebouw blijft dicht. De kinderen mogen buiten spelen en de beheerder is aanwezig om toezicht te houden.

Geen ouders
Ook in de speeltuin gelden de richtlijnen van het RIVM. Dat wil zeggen dat volwassenen die er eventueel toch zijn, anderhalve meter afstand moeten houden. Als het toch te druk wordt, wordt er ingegrepen, zegt Bartelink. In principe zeggen we daarom ook: geen ouders in de speeltuin. Maar een moeder die even met een peuter komt, dat kan natuurlijk wel.

Geen koffie mee
Er is geen restrictie gesteld aan het aantal kinderen, zegt Bartelink, maar let op als je met kleine kinderen komt. Sommige speeltuinen zijn nu eenmaal veel groter dan andere, en vooral in kleine speeltuinen is het oppassen geblazen. Je kunt natuurlijk best even op een bankje gaan zitten, maar het is niet de bedoeling dat mensen massaal denken: we nemen koffie mee en gaan daar gezellig met zijn allen zitten.

Hopen op medewerking ouders
De speeltuinbeheerders houden een oogje in het zeil. Maar het is een beheerder, geen handhaver. We willen voorkomen dat onze beheerders alsmaar mensen moeten wegsturen, en ook dat we misschien moeten sluiten omdat het te druk wordt. Het zou wel erg zuur zijn als de speeltuin een week open is en dan moet hij weer dicht omdat mensen zich niet aan de regels houden , waarschuwt ze. Wij hopen dan ook op de medewerking van de ouders, want anders zijn de kinderen straks de dupe.

Gezonde verstand gebruiken
Gezien het enorme gebrek aan activiteiten voor kinderen deze vakantie is de vrees dat de speeltuinen straks overlopen worden, niet ongegrond. Dat risico ziet Bartelink ook. Het is een beetje een gok, het is mogelijk dat we heel veel aanloop krijgen van ouders. Daarom hopen we dat mensen hun gezonde verstand gebruiken.

Geen inkomsten
De speeltuinen gaan open, maar de gebouwen die erbij horen niet. Die blijven voorlopig dicht. Er zijn ook geen activiteiten en er is niks te halen, geen ijsje of drankje. Dat betekent dat er nog steeds geen inkomsten zijn voor de speeltuinverenigingen. Dat is een grote bron van zorg, maar er is nu niks aan te doen. We zetten als SES daarom voorlopig onze uitgaven, zoals het vervangen van toestellen, op pauze. We willen voorkomen dat er tuinen omvallen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.