Enschede

AUDIO | Repatriëring: lege vliegvelden, vol vliegtuig

De Enschedese Charlotte Hoek zat in Zuid Afrika toen corona de wereld in zijn greep kreeg. Maandagnacht keerde zij met een repatriëringsvlucht terug naar Nederland.

458414 Schermafbeelding 2020 04 29 om 113057
Ernst Bergboer | 1Twente

Hoek deed vrijwilligerswerk in een kinderhuis en zou op 23 april terugvliegen. Op 28 maart ging Zuid Afrika op slot. Alle vluchten werden geannuleerd, vliegvelden werden tot in elk geval 30 april gesloten.

Vluchten geannuleerd
Het nieuws van de lock-down bereikte Hoek via de media. âEen paar dagen later kreeg ik een mail van de KLM dat mijn vlucht was geannuleerd.â Omboeken kon nog. âIk heb het toen omgeboekt naar de volgende dag, maar de lock-down werd verlengd, waarmee ook die vlucht werd geannuleerd.â Onderdak moest Hoek zelf regelen.

Onder politiebegeleiding naar Johannesburg
Zondagochtend sloot de Enschedese aan bij een van de repatriëringsoperaties die de Nederlandse overheid wereldwijd uitvoert om gestrande Nederlanders naar huis te halen. Hoek: âWe moesten ons om zes uur âs ochtends melden bij de Nederlandse ambassade in Pretoria, waar we werden opgedeeld in twee rijen: een voor Nederlanders, de andere voor mensen met een andere nationaliteit.â Vanuit Pretoria ging het in halfvolle bussen - in verband met corona - onder politiebegeleiding naar Johannesburg. âHet vliegveld was leeg, heel vreemdâ, vertelde Hoek. Op vliegveld zelf was een mondkapje nog verplicht, in het vliegtuig zelf, dat wel gewoon vol zat, gingen de meeste af.

Spookstad en quarantaine
âOp Schiphol liep wel wat personeel rond en de bagagebanden deden het gewoon, maar het is er veel leger dan anders. Net een spookstad.â De ouders van Hoek hadden hun auto bij de ingang geparkeerd; dat kon. Hoek zit twee weken in quarantaine thuis.

Wereldwijd zitten er nog zoân 7.800 Nederlands vast in het buitenland, in Zuid Afrika gaat het om enkele honderden. Bij het uitbreken van de pandemie zaten zoân 125.000 Nederlanders in het buitenland. Het merendeel is sinds half maart op eigen gelegenheid teruggekomen, ruim 5.600 met repatriëringsvluchten als die van maandagnacht vanuit Johannesburg.

Luister hieronder naar het hele gesprek met Charlotte Hoek bij 1Twente Vandaag.
Beeld: Still uit 1Twente Vandaag, © 1Twente
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.