Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Muziekvereniging Unisson Boekelo wacht na 125 jaar nog een jaar langer op het jubileumfeest

458611 unison

De vraag wat de coronacrisis doet met het 125-jarig jubileum van Muziekvereniging Unisson is snel beantwoord: alle jubileumactiviteiten zijn een jaar opgeschort. We willen in het najaar nog wel íéts doen.

Hans Assink | Tubantia

Morgen is het precies 125 jaar geleden dat Muziekvereniging Unisson werd opgericht. Maar wie de oprichters zijn, is niet bekend , zegt voorzitter Gaby Stokkers. Het begon in 1895 met enkele heren als een ensemble. Later is het een harmonie geworden en nog later kwam er een drumband bij.

Sneek
De eerste keer dat Muziekvereniging op pad ging als harmonie was in 1910. In Sneek werd toen een eerste prijs gehaald. Het 50-jarig jubileum in 1945 werd niet gevierd vanwege de bevrijding. Het 100-jarig bestaan in 1995 werd uitbundig gevierd en leidde tot vele acties en nieuwe uniformen. De drumband is er al sinds 1960.

Door de viering van het 125-jarig bestaan ging een vette streep. De invloed van corona is dat al onze publiekelijke activiteiten zijn opgeschoven naar 2021 , zegt Stokkers. De kranslegging op de begraafplaats Usselo ging niet door en ook het geplande promsconcert op het plein in Boekelo op 6 juni gaat niet plaatsvinden.

Trompettist Duco Akkerman uit Boekelo was al gepolst. We waren druk met de ontwikkelingen bezig. Duco heeft al aardig wat bekendheid vergaard , aldus Stokkers. Voor in het najaar wordt gedacht aan een reüniedag met oud-leden, die dan ook kunnen meespelen. En als dat niet kan, dan schuift het ook op naar 2021.

Grote trom

De voorzitter zelf is nu bijna dertig jaar lid. Ik heb eerst klarinet gespeeld. Toen iemand op de grote trom wegviel, dacht ik: dat lijkt me ook wel wat. Ik heb een tijdje allebei gedaan, maar later alleen de grote trom. Ik beleef hier meer plezier aan en het is makkelijker. Muziek maken zit er wel een beetje in bij de familie Stokkers. Mijn opa was al lid en mijn opa s broer. Mijn vader ook, maar maakt geen muziek. Mijn zusje Manon maakt ook al wel twintig jaar muziek bij ons.

Adem
De vereniging maakte een moeilijke fase door in de beginjaren 60, financieel en qua ledenaantal. Financieel doen we het nu goed, maar met leden blijft het lastig. Mensen kiezen niet zo makkelijk meer voor muziek maken. Als je gaat voetballen, ga je twee keer trainen en sta je op het veld om samen te spelen. In de muziek moet je twee jaar lessen volgen om dan pas samen te gaan spelen in een orkest. Daar moet je een lange adem voor hebben.

Unisson heeft nu ongeveer zeventig leden. Zo n 25 tot 30 leden spelen in het orkest, de drumband heeft 10 leden en het leerlingenorkest ook. We hebben zeker wel jeugd , zegt de preses. Sinds de afname van lessen bij de Muziekschool in Enschede zijn wij één van de grootste afnemers. De jeugd speelt in het leerlingenorkest. Dan moet je ze proberen vast te houden.

Verbintenis
Dat vasthouden is in een dorp als Boekelo misschien wat makkelijker dan in een stad. We zijn wel echt een dorpsvereniging , zegt Stokkers. We maken ons altijd zichtbaar bij evenementen als Sinterklaas, Koningsdag, Pasen en carnaval.

Met carnaval gaf de drumband tijdens de gala-avond in De Buren een show met Otto s. We willen de buitenwereld laten zien dat je ook met simpele dingen muziek kunt maken. We zijn onderdeel van de samenleving en de evenementen in het dorp. Ik denk dat Unisson hart heeft voor de samenleving. Er is een verbintenis met Boekelo.

De repetities zijn van de vrijdagavond naar de donderdagavond gegaan. We hopen dat we zo de leden beter vast kunnen houden. De vrijdag is een uitgaansavond. Plek van handeling is MFA De Zweede. Maar nu even niet. Stokkers: De repetities zijn gestopt, maar we maken thuis filmpjes, onze dirigent Folkert Buis maakt er een compilatie van.

Reuring
Door contact houden met elkaar moet de crisis overwonnen worden, vindt Stokkers. Ik vind dat de leerlingen weer naar de muziekschool mogen. Als ze weer mogen sporten moeten ze ook muziek kunnen maken. We gaan erover in gesprek met de burgemeester.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: archief Unisson
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.