Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Lenen bij de bibliotheek in Enschede kan weer, nu ook de nieuwste bestsellers

458827 732633

Vanaf woensdag is het weer mogelijk boeken bij de bibliotheek te lenen. Zelf tussen de rekken snuffelen kan nog niet, bestellen en ophalen wel. De nieuwste bestsellers zijn ook voorradig: de bibliotheek kocht ze, voor het eerst, bij boekhandel Broekhuis.

Marjon Kok | Tubantia

Wie in het verleden de nieuwe Zeven zussen , Bart Chabot of Frank Krake direct na verschijnen wilde lenen, kwam bedrogen uit. De bibliotheek kocht de bestsellers in via NBD Biblion, die er vaak weken over doet om ze voorzien van een harde kaft, een code en een plastic laagje in de boekenrekken te krijgen. Biblion heeft de afgelopen tijd niet geleverd, en we vonden het een mooi gebaar naar de lezer om de nieuwste boeken te kunnen leveren als we weer beperkt open kunnen , zegt directeur Jan Hoogenberg.

Koop lokaal, ook boekenDaarom sloot hij een deal met de plaatselijke boekhandel en gingen er 250 nieuwe bestsellers naar de bibliotheek. Het is tegelijk een experiment, dat toekomst heeft als het bevalt. Want we moeten accepteren dat de boeken worden uitgeleend zoals ze in de boekhandel liggen, dus vaak met een slappe kaft. De enkele bibliotheek die het al zo doet, heeft goede ervaringen. De boeken slijten niet veel sneller dan met een harde kaft.

Binnen twee dagen in de bieb
Boekhandel Broekhuis is blij met het inkoopbeleid van de bieb en hoopt op een langdurige samenwerking op dit punt. Voor de coronacrisis hadden we al gesprekken met Jan Hoogenberg over betere samenwerking , zegt manager Eric Bol van Broekhuis. Daar kwam dit ook ter sprake. Het enige nadeel is dat de bibliotheek nu zelf moet kaften en coderen. Maar daar staat tegenover dat wij binnen een of twee dagen kunnen leveren. En het is heel mooi dat op deze manier het geld in de lokale economie wordt gestoken. Daar zijn wij heel blij mee.

Tasje staat klaarVanaf woensdag gaat de bibliotheek weer open, nadat de deuren op 16 maart dichtgingen. Jan Hoogenberg had graag gezien dat het op de supermarktmanier had gekund, met 1,5 meter afstand en winkelen met een mandje. Maar dat kan nog niet. Leden kunnen via de mail aangeven welke boeken ze wensen, die worden dan in een tasje klaargezet om af te halen. Zo is het klantcontact beperkt. We kunnen zes mensen per half uur bedienen. De vestigingen in Zuid en in Glanerbrug gaan ook weer open. Zo spreiden we de mensen over drie vestigingen. Terugbrengen kan ook, waarna de boeken drie dagen in quarantaine gaan voordat ze opnieuw worden uitgeleend.

Geen huur voor StoetDe afgelopen tijd heeft de bibliotheek gebruikt om achterstallig werk in te halen. 20 procent van de oude boeken is gesaneerd, en er is dus nieuw ingekocht. Financieel is het nog vol te houden, geeft Hoogenberg aan. Al hebben we minder inkomsten. Stoet hoeft ons nu even geen huur te betalen, voor de horeca is het zwaar en je moet elkaar steunen.

Ook geen boetesWat ook niet meer binnenkomt, zijn de boetegelden. Die hebben we stop gezet tot 1 juli , zegt de directeur. Toch nog een belangrijke inkomstenbron. Enschede betaalt jaarlijks zo n 60.000 euro aan boetes voor te laat ingeleverde boeken.

De bibliotheek aan de Pijpenstraat en de vestiging in Enschede Zuid is vanaf 6 mei dagelijks open voor afhaal en inleveren van 10-15 uur. De vestiging in Glanerbrug alleen op maandag, woensdag en vrijdag. Meer informatie over boeken bestellen en inleveren: bibliotheekenschede.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.