Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

De Twentse bioscopen gaan weer open maar hoe?

459182 kinepolis

Vanaf 1 juni mogen de bioscopen weer open voor maximaal 30 mensen per zaal. De komende dagen worden de bioscopen daarop aangepast. Maar veel films zijn door de grote studio s al verschoven. Het is niet rendabel, maar wij lijden minder verlies.

Rick Plantinga | Tubantia

Blij dat er weer licht in de tunnel is, zo voelde Jacqueline Aarts, manager bij Kinepolis Nederland, zich toen woensdagavond de routekaart door het kabinet werd uitgestippeld. Vanaf 1 juni mogen bioscopen maximaal dertig bezoekers per zaal ontvangen. Per 1 juli gaat dit naar honderd. De anderhalve meter afstand blijft in beide scenario s de norm. Medewerkers moeten bij de verplichte reservering nagaan of de bezoeker coronagerelateerde klachten heeft.

Minder moeite
Vanzelfsprekend hebben de bioscopen met grote zalen minder moeite de dertig bezoekers op veilige afstand van elkaar te zetten dan de kleinere zalen. Bij Kinepolis Enschede gaat dat makkelijker dan bij het kleinere Kinepolis Cineast, dat zich in het centrum van Enschede bevindt, zegt Aarts. Omdat Kinepolis een beursgenoteerd bedrijf is, wil zij niets zeggen over de financiële gevolgen en of het dertig bezoekers per zaal scenario wel rendabel is. De komende dagen gaat Kinepolis bekijken of haar bioscopen op 1 juni opengaan of enkele weken later.

Concordia en Movie Unlimited
Movie Unlimited (met bioscopen in Almelo en Hengelo) en cultuurcentrum Concordia in Enschede (met twee filmzalen en een theaterzaal), zijn van plan 1 juni open te gaan. Dat is ook onze maatschappelijke taak , zegt Mark Drenth, hoofd film & theater van Concordia. Mensen willen weer dingen doen. Doordat de zalen in Concordia relatief klein zijn, tussen de 50 en 150 mensen, zal het de komende weken nog flink passen en meten worden.

Ook de museum- en theatertak van Concordia staan in de startblokken. De theatervoorstellingen kunnen via livestream worden bekeken, zodat de mensen die niet meer in de zaal terecht kunnen, thuis de voorstelling kunnen volgen. De afgelopen maanden heeft het cultuurcentrum nog een beetje geld binnengekregen doordat films - via hen - op videoplatform Picl werden gestreamd. Het bereik hiervan is tussen de vijf- en vertienvoudigd, zegt Drenth. Maar meer dan een doekje voor het bloeden was het niet.

Minder films
Ook door het openzetten van de deuren per 1 juli, zal de portemonnee van Concordia niet dikker worden, verwacht Drenth. Wij zullen minder verlies leiden, dan wanneer de deuren gesloten blijven.

Aarts van Kinepolis ziet naast het capaciteitsprobleem ook nog een contentprobleem. Veel grote studio s hebben nieuwe films verschoven naar later dit jaar, zegt zij. Over een paar dagen zal Kinepolis een progammering naar buiten brengen. Drenth zegt juist dat er een mooi nieuw aanbod aankomt. En De Beentjes van Sint-Hildegard willen mensen ook nog steeds zien.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.