Enschede

Vanaf vandaag mag elke Enschedeër kiezen: hoeveel kliko’s wilt u hebben?

Wie dat wil kan vanaf januari volgend jaar vier containers in het gelid parkeren: voor plastic, groenafval, oud papier en grijs afval. De keuze moet de komende weken gemaakt worden.

459398 970362
Lilian ten Donkelaar | Tubantia

Vanaf vandaag valt bij alle huishoudens in Enschede een brief op de mat met een uitleg en een linkje naar een website. Er moet een keuze gemaakt worden: welke klikoâs wilt u met ingang van 2021 bij huis hebben? Bij flats en andere hoogbouw loopt het iets anders, daar komt een groencontainer buiten bij.

Oranje bak erbij Op dit moment hebben woningen meestal drie vuilcontainers: voor grijs afval, groenafval en oud papier. Dat mogen er straks vier worden, want er komt er eentje met een oranje deksel bij, voor verpakkingen.

Vier klikoâs is leuk, maar ze nemen veel ruimte in beslag. Het is dan ook niet verplicht er vier te hebben. De keuze is vrij: elke inwoner mag zelf kiezen welke bak hij wil. Het overige afval moet dan worden weggebracht naar een grote container in de buurt, die opengaat met je milieupas. Behalve groenafval, dat wordt altijd opgehaald aan huis.

Zakken zelf wegbrengenWie geen oranje afvalbak wil krijgt rollen met afvalzakken die nu ook gebruikt worden. âEen aantal per jaarâ, aldus een gemeentewoordvoerder. Die zakken moeten dan wel zelf worden weggebracht, ze worden niet meer opgehaald.

Een kleine of een grote? Ook uit het formaat van de container kan gekozen worden. Er zijn bakken van 140 en van 240 liter. De kleinere nemen minder ruimte in, maar het is dan wel belangrijk te weten dat de grijze klikoâs vanaf 2021 minder vaak worden geleegd: één keer in de vier weken in plaats van eens per twee weken. Is-ie nu al snel vol, dan is een kleinere bak nemen onverstandig. Ook het oranje exemplaar voor verpakkingen wordt straks eens per vier weken geleegd. Het ophalen van groenafval en oud papier blijft zoals het nu is.

Een hele operatieAls de brief er deze week nog niet is: heb geduld. âHet is een hele operatie en het gaat om veel huishoudens, dus de brieven gaan in de loop van de komende drie weken de deur uitâ, aldus de zegsman. âAls het niet lukt met de link naar de website, dan kunnen mensen bellen en helpen we.â Wie uiteindelijk geen keuze maakt krijgt een oranje bak van 240 liter.

Groenbak voor flatBegin juni volgt er nog een brief voor bewoners van hoogbouw. Die krijgen twee containers: een kleintje voor groenafval thuis en een grote voor groenafval buiten. âBewoners van hoogbouw hebben aangegeven dat ze ook graag het groenafval in de container willen gooienâ, aldus de zegsman. âDat wordt nu in gang gezet. Voor thuis krijgt iedereen een kleintje, voor op het aanrecht zeg maar, om buiten leeg te gooien in de grote container.â Het plaatsen van de groencontainers bij hoogbouw gebeurt dit najaar.

Schoner en netterDe gemeente hoopt dat door deze operatie het straatbeeld âschoner en netterâ wordt, doordat er niet langer zakken vol plasticafval in de bermen zwerven. Ook wordt er naar verwachting meer groenafval ingezameld als hoogbouwbewoners een groencontainer voor de deur hebben. âMomenteel bestaat 29 procent van het restafval uit keukenafval. Er valt dus een wereld te winnenâ, aldus de woordvoerder.

Enschede hoopt met deze wijziging de hoeveelheid restafval per inwoner in 2030 terug te brengen tot 50 kilo per jaar. Wat de gevolgen voor de tarieven zijn wordt eind dit jaar duidelijk als de nieuwe tarieven worden vastgesteld.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.