Twente
Portret
Radio
Video

Wereld Autismedag: portret van Thijs

Thijs Fleer is radio-DJ en podcastmaker. Hij heeft autisme. Daar maakt hij bepaald geen geheim van. Integendeel: in de serie ‘Aut Of The Podcast’ vertelt hij uitgebreid over zijn ervaringen. “Het gaat over mijn autisme”, zei hij met nadruk in 1Twente Vandaag. “Iedereen is anders.”

Mocht je vandaag een blauw aangelicht gebouw zien: dat is om aandacht te vragen voor autisme. Want het is Wereld Autismedag. Bij Het Bouwhuis is een van de twee monumentale villa’s op het terrein in blauw-oranje licht gezet. Oranje omdat de podcastserie van Thijs deze week twee jaar bestaat. “Blauw en oranje zitten beide in mijn logo.”

Aan een stuk verdan lullen

Thijs schetst zijn eigen autisme: “In mijn eigen radiostudio lul ik aan een stuk verdan. Hier hakkel en stotter ik veel meer.” Reden: hij had dezelfde gesprekspartner verwacht als de vorige keer dat hij bij 1Twente aanschoof. Daar komt bij dat de impact van prikkels bij hem veel groter is. “Lampen, geuren, alles komt zeven keer heftiger binnen.” Filteren van die prikkels gaat niet. Sociaal doen is aangeleerd, stelt Thijs. Dat kost energie. Om die reden staat zijn begeleider bij de studiodeur. Voor het geval hij vastloopt, wat niet gebeurt.

Thijs Fleer Ernst Bergboer
Thijs Fleer in 1Twente Vandaag over zijn 'Aut Of The Podcast' © Ernst Bergboer

In zijn podcast, Aut Of The Podcast, vertelt Thijs over wat hij zelf meemaakt. De dagelijkse beslommeringen. En hij geeft tips over het omgaan met mensen als hij. “De drie W’s”, zegt hij in 1Twente Vandaag. “Wat ga je doen, met wie en wanneer. Als je dat duidelijk uitlegt, heb je het voor mij voor de helft opgelost.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.