Enschede aan Zee

Fazantplein 2.0: groen en vriendelijk

De metamorfose van het Enschedese Fazantplein is bijna voltooid. Vrijwel alle nieuw gebouwde appartementen en huizen zijn bewoond, wat rest is het plein zelf. Met groot materieel wordt er op dit moment gewerkt aan een heuse stadsoase. Waar vroeger auto’s reden en parkeerden, spelen straks kinderen.

Plein wordt park(je). Dat zou een passende ultrakorte samenvatting kunnen zijn. De ingrediënten: een meervoudige wadi, verkoelende bomen, gras tot aan de gevels, klinkerpaadjes voor fietsers en wandelaars, een groen hart en een open speeltuin om de hoek.

Hittestress en verdroging

Maar de verandering omvat meer dan dat. Die wadi, die middenin dat groen komt, vangt het regenwater van de omliggende nieuwbouw op. In de toekomst mogelijk ook van de twee torenflats, die langs het plein staan. Ook bij de hofjes en de nieuwbouw net achter het plein, gebeurt dat. Daarmee is die hele inrichting straks een zoveelste schakel in de keten waarmee de stad hittestress en verdroging wil tegengaan.

icon_main_info_white_glyph

Groener in cijfers

Het nieuwe Fazantplein wordt een stuk groener en frisser. In een wadi en greppels kunnen straks 245 kubieke meter water worden opgevangen. Steen en asfalt maakt plaats voor groen - in vergelijking met de oude situatie gaat dat om in totaal 3.600 vierkante meter.

Energieneutraal

De nieuwbouw op en rond het plein heeft geen aansluiting meer op aardgas en is helemaal of zo goed als energieneutraal. De woningen zijn aangesloten op het ondergrondse warmtenet. Dat net voert heet water aan, opgestookt door de verbrandingsovens van Twence, waarmee de warmtevoorziening is geregeld. Speeltuin Mekkelholt is enige tijd geleden al op de schop gegaan. Er komt een directe toegang vanaf het nieuwe Fazantplein.

Laura van Tongeren Ernst Bergboer
Laura van Tongeren, gemeente Enschede, ontwierp het nieuwe Fazantplein © Ernst Bergboer

Straten en paden

De asfaltweg die rondom het plein liep en de brede stoepen komen niet terug. De straat wordt smaller en maakt een slinger noordwaarts, richting de Fazantstraat, over een plein in gebakken klinkers. De stoepen worden wandelpaden, eveneens geplaveid met klinkers. Daarmee wordt onder meer winkelcentrum Roombeek makkelijker en logischer bereikbaar.

Fazantplein nieuw
Fazantplein nieuw © Gemeente Enschede
Fazantplein oud
Fazantplein oud © Gemeente Enschede

De Trommelslager

Het in primair geel, blauw, rood en wit geschilderde beeld van Hans Morselt (1929 - 2014), de Trommelslager, wordt opgeknapt en krijgt een plaatsje vlakbij de oorspronkelijke standplaats, middenop het plein. Al bij de start van de herinrichting van het plein gaf de gemeente aan dat het kunstwerk in de buurt van de toegang tot de speeltuin zou komen te staan.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.