Enschede
Cultuur
Politiek
Video
Radio

“Als je een mooie stad wilt zijn, moet je growshops weren”

“Als je na corona een mooie stad wilt zijn moet je growshops weren en verwijderen”, vindt raadslid Mart van Lagen van het CDA, die de explosieve groei van dit soort winkels volstrekt onwenselijk vindt.

Alarmerend

Sinds november ligt er al een alarmerende brief van winkeliersvereniging Winkelhart bij de gemeenteraad over de vestiging van op dit moment al zeventien grow/smartshops in het stadscentrum. “Er hangt een onveilige sfeer rond deze winkels en winkeliers vrezen daardoor vermindering van aantrekkingskracht van hun winkelstraten”, schrijft het bestuur van Winkelhart aan de gemeenteraad.

SMARTSHOPS
Verschillende shops in Enschede © Rola Ftouni, nabewerking: Coen Krukkert

Wietspullen

De gemeenteraad gaf niet thuis, maar Van Lagen adopteerde onlangs het probleem waardoor het probleem nu op de agenda van de gemeenteraad staat. Hij vindt dat het nu echt tijd wordt om keuzes te maken. “We gaan richting 1 juni, iedereen wil naar de binnenstad en de terrasjes. Welke stad willen we zijn?” Van Lagen is duidelijk: wat hem betreft horen de growshops er niet bij.

Volgens hem heeft niemand behoefte aan gasten die voor de wiet komen. “We liggen dicht bij de grens en hier kun je wietspullen halen. Daarbij hebben we in Enschede klaarblijkelijk ook een populatie inwoners die hier behoefte aan heeft.

icon_main_info_white_glyph

Wat is een growshop?

Een growshop of groeiwinkel is een winkel in benodigdheden voor binnenshuis of in een kas kweken van diverse gewassen en planten. Een growshop hoeft zich niet per se bezig te houden met de kweek van hennep en marihuana. Zo’n winkel verkoopt producten waarmee gewassen en tomaten en paprika’s gekweekt kunnen worden. Hoewel de activiteiten over het algemeen legaal zijn zijn landelijke overheden bezig om illegale praktijken van sommige growshops op te sporen en te bestraffen. Het gaat dan meestal om handel in stekken of bemiddeling in de verkoop van wiet aan coffeeshops.

Vreemd beeld

Uiteraard onderschrijven de Enschedese ondernemers zijn woorden ten volle. “We storen ons aan het vreemde beeld dat deze winkels geven en het soort publiek dat zich rond deze winkels begeeft.”

Het bestuur van de winkeliersvereniging ziet een clustering van dit soort ondernemingen ontstaan en maakt gewag van een gedwongen sluiting van zo’n winkel vanwege illegale activiteiten. Meerdere centrumondernemers maakten opmerkingen over het heersende onveiligheidsgevoel.

Illegaal

Een enkele growshopondernemer wil best reageren en zegt dat het jammer is dat alle growshops over een kam worden geschoren. En een ander die al 25 in de stad werkt, zegt dat het ook met communicatie te maken heeft met de buren en de omgeving. Hij vindt dat daarin geïnvesteerd moet worden.

Van Lagen: “De een is de andere niet. We moeten uitzoeken wie met illegale activiteiten bezig is en wie een normale ondernemer is. Aan de andere kant als je wilt communiceren, word je toch lid van de winkeliersvereniging?”

Ruimte om aan te pakken

De zorgen zijn inmiddels bij het ondernemersloket en juridische zaken van de gemeente gemeld. Volgens Winkelhart zijn er geen wettelijke middelen om de ontwikkeling te stoppen in geval de leegstand in de binnenstad toeneemt en de panden worden gevuld met grow/smartshops.

Volgens het raadslid ligt dat iets genuanceerder. “Er is ruimte om dit soort bedrijven aan te pakken”, stelt hij. Hoe ver de gemeenteraad daarin wil gaan wordt binnenkort besproken.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.