Enschede
Politiek
Video

Steunmars voor Omtzigt: “Pieter is een held”

Zo’n driehonderd mensen liepen vandaag mee aan een mars rond het Enschedese stadhuis als steunbetuiging aan Pieter Omtzigt. Het CDA-kamerlid uit Enschede, die met SP-collega Renske Leijten de Toeslagenaffaire aan het rollen bracht, zit overwerkt thuis.

Eind vorige week ontstond ophef over een notitie waarin de suggestie werd gewekt dat Omtzigt ten behoeve van de vorming van een nieuw kabinet beter op een zijspoor gerangeerd zou kunnen worden. Deelnemers aan de ommegang willen een ommekeer, zei een van de mede-initiatiefnemers. Er is iets mis in Den Haag, vinden velen, zo bleek.

Rondgang Omtzigt 1 Ernst Bergboer
Driehonderd mensen liepen zondagmiddag mee in een mars om steun te betuigen aan Pieter Omtzigt © Ernst Bergboer

“De stem van het volk wordt niet gehoord”

“Ik ben hier om de democratie te redden”, zei SP-raadslid in Enschede Annelies Futselaar. “Pieter is een held”, vond een jonge student uit Curaçao, die net in de stad is neergestreken. Een andere deelnemer haalde ‘Een nieuw sociaal contract’ uit zijn binnenzak, het boek dat Omztigt recentelijk publiceerde. “Hierin verwoordt hij exact hoe Nederland wordt geregeerd op basis van modellen en dat de stem van het volk niet wordt gehoord. Ik ben hier om die stem te laten horen.”

Wensen in een melkbus

De ommegang moest om vijf voor twaalf beginnen, een symbolische tijd. Het werd iets later. Een half uur na de start en enkele ronden om het stadhuis, konden deelnemers een wens voor Omtzigt - of welke andere politicus dan ook - kwijt in een meegebrachte melkbus. Die wensen worden, zo verzekerden de organisatoren, op de juiste adressen afgeleverd. De suggesties en wensen worden gebruikt om een burgerverklaring op te stellen, die later dit jaar moet verschijnen.

Rondgang Omtzigt 2 Ernst Bergboer
Deelnemers aan de ommegang voor Omtzigt © Ernst Bergboer

De bijeenkomst, die behalve Enschedeërs ook deelnemers uit onder meer Eindhoven en Rotterdam trok, duurde al met al een uur.

Rondgang Omtzigt 3 Ernst Bergboer
Steunbetuigingen, verzameld in een melkbus © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.