Hengelo
Video
Radio

Geen ontheffing avondklok voor paddenwerkgroep, want 'het zijn maar amfibieën'

Overstekende padden lijken in Hengelo deze dagen de dupe te worden van het ingaan van de zomertijd in combinatie met de nu nog geldende avondklok van 21.00 uur. Werkgroep Paddentrek Hengelo, die ieder voorjaar de amfibieën helpt om drukke wegen over te steken, moet de activiteiten tot woensdag noodgedwongen staken.

Tijdelijk staken werkzaamheden

Schols: "Het is voor vrijwilligers die 15 tot 20 minuten moeten rijden van huis naar de locatie niet te doen om voor 21.00 uur weer thuis te zijn. Zij zullen zich dan ook tot woensdag niet met het beschermen van onze inheemse amfibieën bemoeien."

Juist deze dagen trekken de dieren pas vanaf een uur of 8 vanwege de zomertijd. Daarbij is het erg warm, wat veel dieren richting voortplantingspoelen lokt. En dat doen ze vooral in het uur vanaf het moment dat het gaat schemeren, vanaf 8 uur dus.

icon_main_quote_red_glyph

"De kans dat er in deze dagen vele slachtoffers vallen, is zeer groot. Vanaf woensdagavond zijn wij weer actief om de padden, kikkers en salamanders te begeleiden bij een veilige oversteek."

Adri Schols, Werkgroep Paddentrek Hengelo

'Het zijn maar amfibieën'

Mensen die dieren helpen zijn volgens de regering uitgezonderd van de avondklok. Toch mag de paddenwerkgroep niet op pad. "Ik heb beetje het idee dat ze denken van: 'het zijn maar amfibieën'. Het klinkt heel hard, maar het is wel zo", zegt Schols. Belangenbehartiger RAVON kreeg géén ontheffing van de Rijksoverheid om de padden en salamanders veilig over te brengen. Daarom heeft Schols geen toestemming gevraagd aan de veiligheidsregio: "Ik denk niet dat het veel zin heeft om het dan te proberen."

Extra opletten en snelheid minderen

De vrijwilligers van Werkgroep Paddentrek Hengelo hebben tot en met zaterdag 27 maart al meer dan 5000 padden, kikkers en salamanders geholpen bij het veilig oversteken van de voor deze amfibieën gevaarlijke wegen.

De organisatie verzoekt mensen extra op te letten als ze gebruik maken van de wegen waar de waarschuwingsborden staan en vraagt weggebruikers hun snelheid te minderen. "We proberen het verkeer er op te attenderen dat ze alsjeblieft moeten oppassen en rustig aan te doen."

Voor meer info zie www.paddentrekhengelo.nl


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.