Verkeer
Stuur appje
Zoek

Professioneel beeldend kunstenaars grijpen naast oude Stork-bibliotheek

Oude storkbibliotheek vondelstraat2b
De professioneel beeldend kunstenaars van 074 PK grijpen naast de oude Stork-bibliotheek. Vrijdag maakte de gemeente bekend dat er 22 partijen interesse hebben voor het pand. Vijf daarvan mogen hun plan uitwerken.
Beeld: Gemeente Hengelo

Professioneel beeldend kunstenaars van Stichting 074 PK zitten niet bij de laatste vijf kandidaten die hun plannen voor de voormalige fabrieksbibliotheek aan de Vondelstraat verder mogen uitwerken. De gemeente heeft het gebouw in de verkoop gezet en is een gunningstraject gestart. Geïnteresseerden konden zich tot 8 maart melden met een goed plan.

De professioneel beeldend kunstenaars zijn al jaren op zoek naar een vaste locatie in de stad en zagen het pand in de Dichtersbuurt wel zitten als broedplaats en expositieruimte. De stichting had daarom formeel een bod uitgebracht van het symbolische bedrag van 1 euro.

De belangstelling voor het historische pand bleek groot. Vrijdag maakte de gemeente bekend dat 22 partijen interesse hebben. Welke initiatieven door zijn naar de finaleronde dat wil de gemeente Hengelo niet bekendmaken. De vijf overgebleven partijen mogen hun plannen verder uitwerken en pitchen. “Het plan weegt daarbij zwaarder dan de verkoopprijs,” aldus de gemeente Hengelo. Medio 2021 maakt de gemeente het winnende plan bekend.

Selectiecriteria

Een selectiecommissie heeft de binnengekomen visies beoordeeld op basis van selectiecriteria die de gemeente vooraf heeft opgesteld. Zo is een voorwaarde dat een nieuwe bestemming een aanvullende waarde heeft voor de stad. Ook is de wens dat het pand (deels) openbaar toegankelijk blijft.

Oude bibliotheek vondelstraat 2
Lees ook
Kunstenaars brengen bod van 1 euro uit op oude Stork-bibliotheek

Verkoopproces

Welk plan de meeste kans maakt, is dus nog onduidelijk. Hoewel het pand nog gegund moet worden, lijkt het voor de hand te liggen dat het gebouw straks een woonbestemming krijgt: De gemeente liet eerder dit jaar weten dat het verkoopproces vergelijkbaar is met de panden aan de Paul Krugerstraat en de Bataafse Kamp. “Bij deze voormalige schoolgebouwen hebben ook meerdere belangstellenden plannen ingediend. In het pand aan de Paul Krugerstraat komt een zorginstelling voor mensen met dementie. In het pand Bataafse Kamp komen woningen en appartementen voor het hogere segment.”

Heeft u tips over de vijf overgebleven plannen voor de bibliotheek? Mail naar [email protected]

Nieuwe bestemming

Hengelo is al jaren op zoek naar een nieuwe bestemming voor de voormalige fabrieksbibliotheek. In 2014 werden Hengeloërs al eens opgeroepen om met ideeën te komen voor een nieuwe invulling van het leegstaande pand. Dat leverde toen ruim zeventig suggesties op, waaronder een woonfunctie of een culturele invulling.

De gemeente gaf destijds zelf de voorkeur aan woningbouw omdat dit het meest kansrijk zou zijn. De oude fabrieksbibliotheek heeft nu geen woonbestemming, maar op de website van de bedrijfsmakelaar staat specifiek aangegeven dat dit wel mogelijk is. Veel oude gebouwen in Hengelo die in de vorige eeuw een publieke functie hadden, zijn inmiddels verbouwd tot appartementencomplex of hebben een woonfunctie gekregen met zorg voor senioren.

Oude bibliotheek vondelstraat 2
Lees ook
“Behoud oude bibliotheek aan de Vondelstraat"

Geschenk aan de stad

De voormalige bibliotheek heeft een bijzondere geschiedenis: In 1919 schonk het echtpaar Stork hun boekencollectie en 50.000 gulden aan de stad Hengelo voor de oprichting van een openbare bibliotheek. In 1928 werd besloten tot de bouw van een eigen gebouw in de Vondelstraat. Als voorbeeld diende een aantal bibliotheken in Glasgow namelijk Elder, Whiteinch Shettleton en Partick Library.

Het pand is van 1930 tot en met 1986 in gebruik geweest als fabrieksbibliotheek van Stork en werd in de periode van 1986 tot 2015 gebruikt door het kerkgenootschap Bethel Pinksterkerk Nederland. Daarna is het gebruikt als gemeentelijk archief.

“In 1919 schonk de familie Stork de gemeente Hengelo een bedrag van 50.000 gulden voor de bouw. Laten we recht doen aan het destijds genereus bedoelde geschenk voor de cultuur van Hengelo”

De professioneel beeldend kunstenaars van Stichting 074 PK vinden dat de gemeente de geschiedenis van het gebouw niet moet vergeten en het weer ten goede moet laten komen aan de stad. “In 1919 schonk het echtpaar C.F. Stork-Waller de gemeente Hengelo een bedrag van 50.000 gulden voor de bouw van een openbare leeszaal. Aangezien Stichting 074 PK weinig tot geen geld heeft, stelt zij voor dit door de gemeente gratis en voor niets verworven pand met een culturele bestemming te kopen voor een symbolisch bedrag en zo recht te doen aan het destijds genereus bedoelde geschenk voor de cultuur van Hengelo,” aldus Pier van Dijk, namens de stichting eind vorige maand in een brief aan Euverman Bedrijfsmakelaars.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.