Hengelo
Politiek

Hengelo verbiedt dragen van emblemen van verboden motorclubs

Het college van burgemeester en wethouders in Hengelo heeft een verbod ingesteld op het dragen van emblemen van motorclubs die door de rechtbank zijn verboden. Op deze manier wil de gemeente voorkomen dat motorclubs een voet aan de grond krijgen in de stad.

Hells angels 5103950 1280
Volgens de gemeente is het onacceptabel dat door de rechter verboden motorclubs zich publiekelijk kunnen uiten. © Pixabay

'Outlaw motorcycle clubs'

De wijziging is doorgevoerd in de Algemeen Plaatselijke verordening (APV). De zogenoemde 'outlaw motorcycle clubs', ook wel 1%-clubs genoemd, zijn motorclubs die zich niet aan de wet gebonden voelen. Nederlandse rechters hebben de afgelopen jaren meerdere van dit soort motorclubs verboden.

Verboden uitingen

De aanpak van deze clubs is een speerpunt in het nieuwe Integrale Veiligheidsbeleid van Hengelo. Volgens de gemeente is het onacceptabel dat door de rechter verboden motorclubs zich publiekelijk kunnen uiten.

Het gaat hierbij om alle clubuitingen, waaronder de zogenaamde 'patches' ofwel clubinsignes, op bijvoorbeeld jassen. Het verbod geldt in de openbare ruimte, in openbare gebouwen en bij evenementen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.