Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede Energie ziet brood in drijvende zonnevelden

Als het aan de coöperatie Enschede Energie ligt, worden op waterpartijen drijvende zonnevelden gelegd. Daarnaast hoopt de Enschedese club dat binnenkort wordt begonnen met het eerste zonneproject op velden. “We wachten op een uitspraak van de Raad van State, want er is bezwaar tegen de aanleg gemaakt”, zegt Jeroen Jansen, medeoprichter van de Enschedese energiecoöperatie.

Samen een windmolen kopen

Plaatselijke energiecoöperaties hebben de wind mee. Ze schieten als paddestoelen uit de grond: overal in het land trekken inwoners gezamenlijke projecten van de grond om energie op te wekken. Ze kopen samen een windmolen of leggen zonneparken aan. Niet commercieel, de opbrengst is voor die inwoners zelf. In Enschede timmert Enschede Energie al een jaar of vijf aan de weg. Lokaal groene energie opwekken begint serious bussiness te worden.

Schermafbeelding 2021 03 24 om 20 53 23
De Enschedese coöperatie heeft inmiddels tien zonnedakprojecten operationeel
Beeld: 1Twente

Echt groen

Inmiddels heeft de coöperatie 400 leden en ‘ik hoop er dit jaar nog 400 bij te krijgen’, zegt Jansen. Leden nemen deel aan de projecten van de energieclub en nemen groene stroom af. “Echte groene stroom”, benadrukt Jansen. En als er via de zonnevelden onverhoopt niet geleverd kan worden ‘komt de stroom van de windmolens op zee’. Toch ligt de voorkeur op zoveel mogelijk lokale opwekking van elektriciteit, omdat dan transportverlies wordt voorkomen. Een lidmaatschap kost een tientje per jaar. “En als je 100 euro hebt liggen, kun je al investeren en een mooi rendement krijgen.”

Schermafbeelding 2021 03 24 om 20 52 35
Ook op het Robsonpand zijn een paar honderd zonnepanelen gelegd
Beeld: 1Twente

Vrijwilligers

De coöperatie bestaat hoofdzakelijk uit vrijwilligers. Jansen: “We hebben een betaalde kracht. Alle andere medewerkers willen hun schouders eronder zetten en die hebben kennis genoeg.” Inmiddels begint het werk zich uit te betalen. Enschede Energie heeft inmiddels tien zonnedakprojecten operationeel en denkt dit jaar er nog eens tien op te leveren. Over vijf jaar willen de vrijwilligers zeker 10.000 Enschedese huishoudens van groene stroom voorzien.

“We leveren echte groene stroom”

Winst

De winst uit de onderneming wordt doorgesluisd naar de Enschedese gemeenschap. “We willen ’t zo doen, dat Enschedeërs projectvoorstellen kunnen doen waar wij dan onze winst in stoppen.”

Jansen sluit niet uit dat zijn organisatie straks een eigen windmolen beheert. “Zeker denkbaar. Momenteel worden discussies gevoerd over de ruimte die zonnevelden innemen. Misschien is het toch slimmer om windmolens te plaatsen.”

Interesse? Zie www.enschede-energie.nl

Jeroen Jansen Ernst Bergboer
Jeroen Jansen, initiatiefnemer en bestuurslid Enschede Energie
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.