Eikenprocessierups

Bacteriën en aaltjes opnieuw ingezet tegen processierups

De bestrijding van de eikenprocessierups staat nog steeds hoog op de agenda. Ook volgend jaar is er nog geld om de overlast van de rups tegen te gaan. Buiten de vroegtijdige biologische bestrijding van de eiken waar de rupsen nestelen, zet de gemeente ook in op de bevordering van de biodiversiteit waardoor de natuurlijke vijanden van de rups de opruimwerkzaamheden kunnen voortzetten. En waar dat echt nodig is, worden de nesten weggezogen.

Bestrijdingskaart

Enschedeërs die heel precies willen weten wanneer en met welk middel de rupsen in hun straat worden bestreden, kunnen op de bestrijdingskaart op enschede.nl/eikenprocessierups de vorderingen in de gaten houden. Op plekken waar beschermde vlinders huizen, mogen de aaltjes en bacteriën niet vroegtijdig worden ingezet. Als op zulke plekken nesten ontstaan

Eitjes

De aaltjes en bacteriën worden ingezet zodra de rupsen uit de eitjes komen. Dan hebben de diertjes namelijk nog geen brandharen. De eiken worden twee keer bespoten. Het grootste deel van de bomen krijgen een sproeibeurt met bacteriën, slechts een klein deel wordt met aaltjes behandeld. Aaltjes zijn microscopisch kleine wormpjes die niet tegen UV-licht kunnen. Daarom worden ze tussen zonsondergang en zonsopkomst op de bomen gespoten.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.