Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Jongeren en duurzaamheid: is dat een huwelijk?

Jongeren lijken net ouderen als het om klimaat en duurzaamheid gaat. Stichting Jongerenhuisvesting Twente loofde een prijs uit voor de huurders met de beste ideeën om met kleine aanpassingen duurzamer te leven en te wonen. Mark Bos en Sybren Merkus, beide drieëntwintig en huurder van SJHT en betrokken bij die prijsvraag, schetsten in 1Twente Vandaag het beeld: sommigen jongeren zijn er veel mee bezig, sommigen totaal niet en daartussen bevindt zich een grote groep leeftijdgenoten bij wie het een beetje leeft.

Sybren won de eerste prijs, die live in het programma werd uitgereikt. Daar was een geldbedrag van driehonderd euro mee gemoeid, centen die besteed moeten worden aan… precies: verduurzaming. De student bouwkunde heeft ruim de helft inmiddels bestemd - er komt een waterontharder. Dat scheelt kalk in leidingen en op verwarmingselementen en daarmee stroom.

Zo simpel kan het zijn

Simpele manieren om duurzamer te wonen. Dat was de opdracht. Sybren deed drie suggesties en putte daarvoor uit eigen praktijk. Als hij water moet koken, tapt hij dat uit de boiler in plaats van uit de kraan. Dat scheelt gas. Gaat hij naar zijn ouders, zoals iedere student betaamt, dan zet hij zijn koelkast een tandje lager. Dat scheelt elektriciteit. En als hij teveel water heeft verwarmd, dan kiepert hij dat niet door de gootsteen maar doet er zijn afwas mee. Dat scheelt water.

Schermafbeelding 2021 03 12 om 18 32 08
Sybren Merkus won de hoofdprijs met drie simpele suggesties
Beeld: 1Twente

Duurzaamheid is gedrag

De prijsvraag is ingegeven vanuit de gedachte dat gedrag heel bepalend is voor de vraag hoe duurzaam wonen is. Pauline Adriaansens, beleidsmedewerkers bij de SJHT: “Je kunt je woningen wel heel goed isoleren, maar als huurders de ramen open laten staan, schiet je daar nog niet zoveel mee op.” Bij Marc Bos, ook student en huurder bij de woonstichting voor jongeren, wordt een collectieve bijdrage geleverd. “Ons hele huis is ermee bezig. We spreken elkaar er ook op aan: licht uit, deur dicht.” Het is precies die gezamenlijke betrokkenheid die Pauline en de SJHT beoogt.

Jongerendebat maandag

De Twentse woonstichting voor jongeren beheert 1056 woningen. Ook die zullen in 2050 allemaal gasloos en energieneutraal moeten zijn.

Maandag vanaf kwart over vijf vindt er in de studio van 1Twente een jongerendebat plaats, waarin ook aandacht is voor duurzaamheid. Daarin is onder meer een filmpje te zien waarin Marc vertelt over de maatregelen die hij thuis nam om energie te besparen. Te volgen via onze website. Meedoen kan uiteraard ook!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.