Hengelo
Sport

FBK Games met publiek óf videowall en virtuele aanmoedigingen

Een paar weken terug was de kans dat de FBK Games door zouden gaan al 99%, nu laat directeur Hans Kloosterman weten dat ze zeker doorgaan en wel op zondag 6 juni." Mocht er geen publiek bij kunnen zijn, dan wordt gedacht aan videowalls met publiek en virtueel geluid, zodat het op tv tóch lijkt dat het stadion vol zit.

Kloosterman hans fbk games rtv oost
Hans Kloosterman: “Het is fantastisch dat de wedstrijd door gaat. Hopelijk mét ondersteuning van publiek." © still video RTV Oost

Onzeker

Onzeker is namelijk nog of en hoeveel publiek er bij de wedstrijd kan zijn. "Dat is vanzelfsprekend afhankelijk van de coronacrisis, die nog steeds niet voorbij is", aldus de meeting director.

“Het is fantastisch dat de wedstrijd door gaat. Hopelijk mét ondersteuning van publiek, want dat zou geweldig zijn voor alle atleten in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio. We blijven in overleg met de Veiligheidsregio en gaandeweg het voorjaar zal duidelijk worden wat de mogelijkheden zijn." Kloosterman raadt de atletiekliefhebbers aan de media en de kanalen van het evenement zelf in de gaten te houden.

Plaatsen of ritme opdoen

De wedstrijd telt zestien disciplines (zie kader), negen bij de mannen en zeven bij de vrouwen. Uiteraard is de verwachting dat alle Nederlandse toppers op hun sterkste onderdelen aan de start zullen verschijnen. Denk niet alleen aan Dafne Schippers, Sifan Hassan en Nadine Visser, maar ook aan opkomende talenten als Femke Bol, Lieke Klaver en Femke Klaver.

Een deel van hen heeft zich al geplaatst voor 'Tokio' en moet wedstrijdritme opdoen, een ander deel moet zich nog plaatsen of vormbehoud tonen.

icon_main_info_white_glyph

Onderdelen

Mannen: 200 meter, 400 meter, 800 meter, 1500 meter, 110 meter horden, 400 meter horden, verspringen, hoogspringen en polsstokhoogspringen

Vrouwen: 100 meter, 400 meter, 800 meter, 10.000 meter, 100 meter horden, hoogspringen en discuswerpen.

Deze enige internationale topatletiekwedstrijd in Nederland maakt deel uit van de World Athletics Continental Tour Gold, een wedstrijdencyclus van elf wedstrijden in tien landen

Sfeerverhogende maatregelen

Ellen van Langen, die verantwoordelijk is voor het deelnemersveld, noemt het programma ‘een hele mooie mix van disciplines’. “In een vroeg stadium heb ik met Atletiekunie-hoofdcoach Charles van Commenee overlegd hoe we de Nederlandse atleten zo goed mogelijk kunnen faciliteren in hun wedstrijdprogramma’s. Hengelo is immers een belangrijk moment in voorbereiding op de Spelen en zeker ook voor atleten die zich hier nog willen kwalificeren”, aldus Van Langen.

Mocht er toch geen publiek of veel minder dan gebruikelijk bij de wedstrijd toegelaten kunnen worden, dan worden er sfeerverhogende maatregelen genomen, vertelt Kloosterman: "Denk aan een enorme videowall, waar kijkers thuis de atleten kunnen aanmoedigen en aan virtueel geluid, zodat het op tv toch lijkt alsof het stadion vol zit. Zoals nu bij het voetbal gebeurt. Dat zijn serieuze opties.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.