Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bornse Odilia Anyachi Okonga geeft Afrika stem in Nederland

‘Sauti Ya Afrika’, Swahili voor 'de Stem van Afrika'. Zo heet het nieuwe magazine van de Afrikaanse School, een instituut dat lessen verzorgt over de Afrikaanse taal en cultuur. Odilia Anyachi Okonga - Wentzel uit Borne is de drijvende kracht achter het magazine. “In Nederland wonende Afrikanen willen graag lezen over hun roots en omgekeerd willen witte Nederlanders graag weten wat er in Afrika speelt.”

Lijkkisten op autodaken

Odilia Anyachi Okonga is geboren en getogen in Kenia. Zij kwam op haar tweeëndertigste voor het eerst naar Europa. Ze bezocht destijds familie in België en daarna reisde ze door naar Hengelo, waar een vriendin woonde. Die nam haar mee naar het Afrika Festival in Hertme, waar ze haar toekomstige man Hans ontmoette. De vonk sloeg over en Odilia besloot Kenia achter zich te laten.

“Europa is heel anders dan Kenia. De kou en de sneeuw. Brrr. Ik had nog nooit sneeuw gezien”, zegt Odilia. Een ander voorbeeld waren de skikoffers bovenop de autodaken. In Afrika is het gebruikelijk dat de kist met de overledene op het dak van een auto naar de laatste rustplaats worden gebracht. “Ik zag in Nederland op de snelweg allemaal auto's met van die rare koffers op het dak en legde de link met Kenia. Ik dacht steeds: ‘Wat zielig. Die mensen hebben iemand verloren.' Tot ik op een keer een gezin lachend rond een auto op een parkeerplaats zag staan mét zo'n koffer op het dak. Toen legde Hans uit dat het bagagekoffers zijn!"

Buren

Het eerste begin in Nederland was niet eenvoudig: “Het is heel lastig. Ten eerste is er de taal die je niet spreekt en daarnaast is het contact met je buren lastiger te leggen. In Afrika is dat heel anders. Je kan zomaar naar de buren lopen en aan tafel gaan zitten. Je krijgt dan wat te eten en je maakt een praatje”, zegt de Bornse.

Toen ze zich eenmaal gesetteld had, merkte ze dat onder meer uit Afrika geadopteerde kinderen behoefte hadden om meer te weten te komen over hun Afrikaanse roots. Ze besloot de Afrikaanse School op te richten, een kennisinstelling waar mensen onder andere Swahili kunnen leren en meer te weten kunnen komen over de Afrikaanse cultuur.

“Ik dacht dat jullie je doden vervoerden in die koffers op het dak van de auto. Kwam er later achter dat dat gewoon bagagekoffers zijn!”

School in bladvorm

Ook veel witte Nederlanders nemen deel aan de workshops en lessen van de Afrikaanse School. Tot vorig jaar maart was Odilia elke zaterdag in Den Haag, waar de school de lessen verzorgde, nu worden de lessen via Zoom verzorgd. En dat bevalt haar prima: "We krijgen nu leerlingen vanuit heel Nederland en zelfs daar buiten. Dat is het grote voordeel van online lessen: je hoeft niet fysiek ergens naar toe. We zullen de lessen dan ook ná corona via Zoom blijven verzorgen."

En nu komt de school met een eigen magazine genaamd Sauti Ya Afrika, wat de stem van Afrika betekent. “Het is eigenlijk de Afrikaanse School in bladvorm. De eerste editie is in het Engels, maar we willen de volgende edities ook in het Nederlands uitbrengen. Daar hebben we echter financiële middelen voor nodig."

Meer weten over de Afrikaanse School en het magazine? Ga naar afrikaanseschool.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.