Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Boek Kwartetmoord over viervoudige moord in Van Leeuwenhoekstraat

13 november 2018 worden vier mensen vermoord in een growshop in de Leeuwenhoekstraat in Enschede. Twente was in shock. Een jaar later worden een vader en zijn twee zoons veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De journalisten Jan Colijn en Tom Meerbeek schreven er een boek over dat de toepasselijke naam Kwartetmoord meekreeg.

Tom Meerbeek en Jan Colijn zijn journalisten van RTV Oost. Meerbeek is thuis als hij over een ‘schietincident’ in de Van Leeuwenhoekstraat hoort. “Daar zit een growshop, ik heb drie van de slachtoffers gebeld. Ze namen niet op.”

En Jan Colijn zit op de redactie als het nieuws binnenkomt: “Schietpartij met een dode, later twee doden. We besluiten meteen een verhaal te maken over de growshop. Dat zegt iets over een mogelijk link.”

Vanaf dat moment worden de twee misdaadjournalisten losgelaten op de moordpartij in Enschede. “We hebben zoveel verhalen geschreven en dachten eerst; bundelen die verhalen, kaft eromheen en klaar is het boek. Daar zijn we op teruggekomen, omdat er nog vragen openstonden.”

Een van die vragen gaat over de snelheid waarmee de daders worden opgespoord. “De oudste zoon komt al na drie dagen in beeld bij de politie, omdat zijn dna op een kogelhuls wordt gevonden. Waarom kon die match worden gemaakt? Hoe kwam zijn dna in de databank van de politie? “Hij heeft z’n vriendin in 2010 in elkaar geslagen en is daarvoor veroordeeld. Dat heeft hem en zijn familie de das ongedaan”, ontdekt Colijn.

Growshop3
De Growshop in de Van Leeuwenhoekstraat
Beeld: Colijn en Meerbeek

Als dat bekend is, trekt de politie alle registers open. Gesprekken worden afgeluisterd, de drie mannen worden door veertig man constant geobserveerd en al snel wordt duidelijk dat er vergeldingsaanslagen op stapel staan. “Het aanvullend onderzoek duurde negen dagen en die waren spannend”, omschrijft Colijn de sfeer op dat moment.

Beiden doen ook onderzoek naar de achtergrond van de vader en zijn zonen. Uit het politiedossier blijkt dat de slachtoffers die al dood waren nog een extra kogel kregen. “Hoe kun je dat doen”, vragen Colijn en Meerbeek zich af.

“Vader was kapitein in het Joegoslavisch leger. Hij vluchtte in 1992 naar Nederland, omdat niet mee wilde doen aan het afslachten van mensen in de Balkanoorlog. Was hij getraumatiseerd?” Er komt meer informatie beschikbaar: “Vader en zonen kon je inhuren als criminele incassoploeg. Hij zei dat hij lid was van een beruchte Servische militie om mensen onder druk te zetten.”

Daarbij blijkt dat de familie een hennepkwekerij in Nijverdal heeft die wordt opgerold. “Daar ontstaat het conflict met de growshop in Enschede. Het trio wil het geld terugzien, want ze vinden dat de verkeerde stekjes zijn geleverd. Ze gaan verhaal in de Leeuwenhoekstraat en nemen een wapen mee.”

Meerbeek denk dat het om een uit de hand gelopen conflict gaat met de leverancier van de hennepstekjes en de anderen zijn uit de weg geruimd.

De Kwartetmoord van Colijn en Meerbeek is ontstaan uit gesprekken met heel veel mensen, er is in politierapporten gekeken en de schrijvers krijgen de beschikking over het comlplete politiedossier. “Dat kwam tot ons en geeft een goede kijk hoe de politie te werk is gegaan.”

Het boek Kwartetmoord is te verkrijgen in de lokale boekhandel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.